GASTRO: Hrskave i slatke kroštule, uz šalicu topla čaja zimske dane čine podnošljivijima!
Kroštule su tako jednostavne da ne mogu biti jednostavnije: tradicionalno slatko pecivo izrađeno od tijesta koje je oblikovano u tanke uvijene vrpce, prženo i posuto šećerom u prahu.
Kroštule su se originalno proširile iz Italije u hrvatske regije Dalmaciju, Kvarner i Istru, Francusku, Poljsku, Grčku i ostatak svijeta. Kad su se recepti prenosili, sastojci se nisu bitnije mijenjali, ali je u svakoj kuhinji dobila sastojke i/ili dodatke specifične za tu nacionalnu i/ili regionalnu kuhinju kuhinju. Za hrvatsku kuhinju su poznate su vrste: bračke kroštule čiji je dodatak kvasina, istarske kroštule čiji je dodatak bijelo vino ili pak hvarske kroštule čiji je dodatak rakija.
600 g | brašna |
9 kom | jaja |
60 g | maslaca |
0,5 dl | ruma |
50 g | šećera |
7 g | vanilin šećera (1 vrećica) |
1 kom | limun |
80 g | šećera u prahu |
1/2 l | ulja za pečenje |
1 žličica | soli |
Način priprave:
Razdvojite bjelanjca od žumanjaka. Bjelanjca sa solju istučemo u snijeg. Miješajući dodamo jedan po jedan žutanjak. Zatim umiješamo omekšali putar, rum, šećer, vanilin šećer, ribanu koricu i sok limuna. Brašno prosijemo u zdjelu i u sredini napravimo udubljenje. U udubljenje stavljamo smjesu s jajima i umijesimo tijesto. Tjestu je nakon miješanja potrebno minimalno pola sat “da se odmori”. Kroštule moćemo u mašnice, u leptiriće ili u kvadrate s jednim ili više proreza.
Tijesto tanko razvaljamo i izrežemo u trakice širine 2 cm i duljine 10 cm. Trakice vežemo u labave čvorove i zagrijemo ulje u dubokoj posudi. Pržimo kroštule u duboku ulju dok ne dobiju lijepu zlatnu boju. Pržene se stavljaju na papirnate ubruse da upiju višak masnoće. Još vruće obilno pospemo šećerom u prahu i slatka grickalica je tu!