GASTRO: Zapečeni krumpir sa sirom i jogurtom ili kako izbjeći kalorijsku bombu?

2021-04-13-gastro-zapečeni-krumpir

Premda ga neki, zbog njegove navodne velike kaloričnosti, nazivaju “prokletim gomoljem” (jest doista, krumpir raste ispod zemlje), sam po sebi krumpir najčešće nije problematičan. Naime na 100 grama krumpira čak 83 posto je voda! On doista sadrži puno ugljikohidrata, ali isto tako drugih vrijednih nutijenata kao što je kalcij, željezo, magnezij itd. Uostalom u istoj mjeri je i svega 250 kalorija. Problem je dakle, u dubokoj masnoći u kojoj ga pržimo, kad on upija ulje ili mast i doista je kalorijska bomba. Mladi krumpir, kojeg je sad u izobilju je izvrstan za pečenje u pećnici, a za uskusan obrok meso uopće neće biti potrebno.

Sastojci:

1,5 kg mladog krumpira
0,5 l jogurta
2 dcl vrhnja za kuhanje
2 kom jaja
200 g tvrdog sira (planinski, edamer, gauda)
2 žlice svinjske masti
2 žličice mješavine začina
sol, papar

Način priprave:

Krumpir oguliti i narezati na tanke ploške. Začiniti ga prema ukusu sa solju, paprom i Vegetom. Posudu za pečenje nauljiti pa posložiti pripremljene krumpire. Potom izmiješati jaja sa jogurtom, vrhnjem za kuhanje i naribanim tvrdim sirom. Dodati soli, papra i Vegete, sve zajedno dobro promiješati pa preliti preko krumpira u posudi. Peći oko 1 sat, odnosno dok krumpir potpuno ne omekša i dobije rumenu boju, u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Poslužiti sa zelenom salatom. Ovo jelo se može pripremiti i bez tvrdog sira, ukoliko želite da bude još manje kalorično.

Gastro
Hrvatska