GASTRO: Hedonistički minimalizam – lignje na lešadu s malo maslinova ulja, češnjaka i vina!
Lignja je morska životinja koja spada u razred glavonožaca, a u Hrvatskoj je najčešća europska lignja iz porodice Loliginidae, obična lignja ili kalamar.
U gastronomiji lignja je omiljena namirnica, pogodna za mnoga jela ima neobično delikatan okus i miris, ali samo ako pripremljena u skladu s određenim preporukama. Jer, u suprotnom lignje će biti žilave poput gume, a to se, nažalost, (pre)često događa.
Ako se odlučite za pripremu kuhanih vjerojatnost da će one biti mekše nego pečene je veća. Također, i ako su svježe možete ih zamrznuti na dan dva prije termičke obrade i nakon dvadesetak minuta kuhanja biti će super mekane. Da ne bi bile premekane dodajte malo bijelog vina tijekom kuhanja, a da bi ovaj hedonistički minimalizam bio potpun, uz lignje si priuštite čašu blago ohlađenog vrhunskog crnog vina.
Sastojci: |
|
---|---|
700 g | lignje |
2 dl | maslinova ulja |
1 žlica | sol |
1 glavica | češnjaka |
2 dl | bijelog vina |
sol, papar |
Način priprave:
Za uspješno kuhanje lignji, osnim prethodnog zamrzavanja ima još jedna caka. U vodu dodajte maslinovo ulje i lignje, te ih kuhate u hladnoj vodi koju zagrijavate od početka do trenutka ključanja. Rabeći tu tehniku, zagrijavanja lignji i vode istodobno, nužno je malo produžiti vrijeme kuhanja, barem desetak minuta.