GASTRO: Sorbet, ledeni desert koji osvježava bolje od sladoleda!

2021-07-04-gastro-sorbet-limun

Sorbet, ledena poslastica i desert koji se u gastronomiji ponekad naziva i talijanski led ili pakvodeni led smrznuti je desert napravljen od šećerno zaslađene vode s aromom, najčešće je to vođn sok, nerjetko voćni pire, ponekad i vino, osobito pjenušci, liker ili med. Sorbe uglavnom ne sadrže mliječne sastojke, što je osnovna razlika u odnosu na drugu omiljenu ledenu poslasticu – sladoled.

Engleska riječ “sorbet” potječe od starotalijanskog sorbetto, a u talijanski je ušla od sječi şerbet, šerbet, turkiziranog prijevoda s perzijskog, sharbat, koja se odnosi na istu vrstu pića. Sama perzijska riječ izvedena je od arapskog glagola “shariba”, što znači “piti”. Prvo zapadnjačko spominjanje šerbeta talijanska je referenca na nešto što Turci piju. Riječ šerbet ušla je u talijanski jezik kao sorbetto, što je kasnije na francuskom postalo sorbet i zavladalo kulinarskim rječnikom.

Smatra se da sorbeti potječu iz drevne Perzije. Postoji niz legendarnih mitova o podrijetlu, koji nisu potkrijepljeni niti jednim poznatim dokazom, koji podrijetlo sorbeta pripisuju povijesnim ličnostima poput rimskog cara Nerona, Marka Pola i talijanske vojvotkinje Catherine de ‘Medici.

 

Sastojci:

2 kom limuna
120 g šećera
1 žlica meda
1 kom limeta
0,3 dl votke
1 dl pjenušca

 

Način priprave:

U posudi zagrijte vode i dodajte šećer. Miješajte dok se ne otopi i pretvori u sirup. Ako vam se to ne radi, jednostavnije je i efektnije rabiti gotov prirodni zaslađivač koji ima kremastu strukturu kao što je to primjerice sirup od agave s dodatkom žlice meda. Dodajte limunov sok, naribanu koricu limuna i limete i stavite sve zajedno u duboko zamrzavanje minimalno dva ili tri sata. Kad je sve dobro zamrznuto, razgnječite smjesu žlicom ili izblendajte, no to činite kratko, tako da se pod jezikom i nepcima osjeti ledena struktura. Prije posluživanja preti s malo votke ili pjenušca. Naravno, ako radite istu poslasticu za djecu, nema alkohola, a umjesto limuna kao baza može poslužiti i zamrznuto bobičasto voće.

Gastro
Hrvatska