Med

spare-ribs-5340942_1920
ZA PRSTE POLIZATI

Danas za ručak pripremite sočna rebarca iz pećnice

U finim i sočnim svinjskim rebarcima ne morate uživati samo u restoranima ili sezonski, u doba roštiljanja. Lako ih možete pripremiti i...

honey med
Samo dvije žličice dnevno

Med može poboljšati razinu šećera i kolesterola u krvi

Istraživanje objavljeno 2022. godine u znanstvenom magazinu Nutrition Reviews, pokazalo je da med može poboljšati razinu šećera i kolesterola...

Zagreb: Građani iskoristili sunčanu nedjelju uz jezero Jarun
Poskupljuje mnogima omiljeni napitak

U kafićima se ova stvar naplaćuju i po 10 puta više

U nekim ugostiteljskim objektima kad naručite čaj, odmah vam je uračunat i med. – Trudimo se čaj poslužiti kao što je naš dobavlja...

honey-352205_1280
ZANIMLJIVO

Med je jedna od najzdravijih namirnica, no budite oprezni – kod nekih može izazvati alergiju

Med je po svojoj ljekovitosti jedna od najvrjednijih namirnica koje poznajemo i može se preporučiti svima, bilo da je riječ o zdravim ljudima...

honey med
Istina ili mit

Može li se med “pokvariti”?

Med se smatra jednim od najzdravijih zaslađivača. Ali ako je vaša staklenka meda dobila zrnastu, kristaliziranu teksturu, možda se pitate...

honey med
Brzo i precizno

Evo kako prepoznati lažni med bez otvaranja staklenke

Vrlo je teško otkriti lažne proizvode budući da se karakteristike meda razlikuju zbog izvora nektara, sezone berbe i geografskih razlika...

2021-11-07-gastro-DESERT-parkin

DESERTI: Parkin, kolač s medom, đumbirom i zobenim pahuljicama. I slatko može biti zdravo!

Parkin je kolač od meda kojem se dodaju zobene pahuljice i melasa, dok mu aromu daje đumbir. Podrijetlo mu je iz sjeverne Engleske, ali

ocjenjivanje meda

Samobor ugostio ocjenjivanje meda Zagrebačke županije

U Seljačkom turizmu Pavlin u Samoboru održano je 18. senzorsko ocjenjivanje meda Zagrebačke županije. Nakon prethodno provedene fizikalno...

2021-07-04-gastro-sorbet-limun

GASTRO: Sorbet, ledeni desert koji osvježava bolje od sladoleda!

Sorbet, ledena poslastica i desert koji se u gastronomiji ponekad naziva i talijanski led ili pakvodeni led smrznuti je desert napravljen od...

2021-06-24-gastro-sladoled-jogurt

GASTRO: Osvježite se sladoledima koje ste sami napravili! Dovoljno je voće i jogurt!

Sladoled mora biti kremast da bi bio dobar. Zato se za njegovu podlogu koristi grčki jogurt, a med koji je također predviđen ovom procedurom...

2021-06-12-gastro-svinjska-rebrica

GASTRO: Tajna savršenih rebara s roštilja, nije u pečenju, već kuhanju!

To da se meso s žaropeka sprema u tili čas vidimo smo u televizijskim reklamama i filmovima. Koliko god banalno i esencijalno izgledalo, jer...

2021-03-04-gastro-čokoladna-torta

GASTRO: Osladite sredinu tjedna, napravite brzu i jednostavnu čokoladnu tortu. Možda potraje do vikenda!

Pojam kolač ima dugu povijest, a isto kao i torta, a svoju dugovječnu povijest vuku od kruha. Da, kruh je pozadini oba smjera razvitka

2021-01-26-gastro-mandulat

GASTRO: Zasladite si dan mandolatom ili bajamovcem, sljubljenim bademom i medom

Badem, iznimno kvalitetna i poželjna namirnica i, vjerojatno, jedan od najzdravijih orašastih plodova uopće, nije nepoznata hrvatskoj kuhinji...

2020_08_27_med

Školski medni dan ide dalje

Na sjednici Vlade usvojen je Program Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka za 2020. godinu. Programom će se provoditi edukacija djece...

DSC_0182

Med bolji u liječenju kašlja i prehlade od bezreceptnih lijekova

Med bi mogao više pomoći kod kašlja i prehlada od lijekova koji se mogu kupiti bez recepta, pokazala je nova studija. Znanstvenici su rekli...

med-1

Šampionski med na zaprešićkom kraju ima Bernard Mirt

Udruga pčelara zaprešićkog kraja „Ban Josip Jelačić“ obilježila je deset godina djelovanja. Na svečanosti su proglasili i najbolje...