GASTRO: Danas je Svjetski bezmesni dan – quiche s 3 vrste luka, blitvom, sirom i paprikom. Savršeno!

2021-06-11-gastro-quiche-blitva

Quicheis je francuski tart koji se sastoji od kore za tijesto punjene slanom kremom i komadićima sira, mesa, plodova mora ili povrća. Najpoznatija varijanta je quiche Lorraine, koja uključuje lardone ili slaninu. Quiche se može poslužiti topli ili hladni popularno je jelo širom svijeta, a svaka nacionalna kuhinja mu je pridodala nešto svoje.

Riječ je u uporabi u francuskim kuharicama još od 1605. pod nazivom Lorrain patois. Prva upotreba na engleskom jeziku – “quiche Lorraine” – zabilježena je 1925. Daljnja etimologija nije sigurna, ali može biti povezana s njemačkim Kuchenom što znači “kolač” ili “tart”.

Quiche se smatra francuskim jelom; međutim, upotreba jaja i vrhnja u pecivima prakticirala se u engleskoj kuhinji još u 14. stoljeću, a talijanska kuhinja i ranije, u 13. stoljeću. Recepti za jaja i vrhnje pečeni u pecivu koje sadrže meso, ribu i voće spominju se u legendarnoj engleskoj kuharici Crustade u The Forme of Cury iz 14. stoljeća i u kuharicama iz 15. stoljeća, poput talijanske Libro de arte coquinaria.

 

Sastojci za tijesto:

400 g bijelog brašna
100 g maslaca
2 dl vode
7 g praška za pecivo

1 žlica

soli
2 dl vode

 

Sastojci za nadjev:

500 g blitve (1 vezica)
80 g sušene rajčice
100 g tvrdog sira (planinski ili gouda)
250 g mladog sira
2 kom jaja
3 česena češnjaka
1 kom poriluk
2 dl kiselog vrhnja
100 g maslaca

1 kom

paprika

1 žlica

mediteranski suhih trava (začina)

1 kom

crveni luk
1 dl maslinova ulja
sol, papar

 

Način priprave:

Blitvu operite i odstranite središnji dio stabljike. Blanširajte ili prokuhajte u vreloj vodi kratko, samo da “ubijete” blitvu, manje od deset minuta. Kad je kuhana prellite je hladnom vodom i dobbro iscijedite. Nadjevu dodajte jaja, sireve, luk i oprezno posolite prije pečenja. Ono traje tridesetak minuta u srednjoj rešetki pećnice pri 180 stupnjeva celzijusa.

 

Gastro
Hrvatska