GASTRO: Petak je dan za ribu. Radimo pizzu s tunjevinom!

2021-10-01-gastro-RIBA-pizza-tunjevina

Ideja pizze je jednostavno jelo sastavljena se od temeljnih namirnica talijanske kuhinje – rajčice (crvena), sir mozzarela (bijela) i svježi bosiljak (zelena), čime u suštini nosi gastronomsku interpretaciju talijanske nacionalne ideje. Sve skupa se odvija na komadu pečena tijesta s par kapi maslinova ulja i malo origana, brza je i jednostavna. Nastala je prije više od 120 godina kao pučka posveta posjete tadašnje talijanske kraljice Margarite Napulju. Svijetom se raširila osobito nakon Drugog svjetskog rata, prilagodivši se lokalnim kulinarskim tradicijama na svim kontinentima. Pizza se, danas širom svijeta, praktički, spravlja od svega i svačega, a današnja pizza s tunjevinom je jedna od tih nebrojenih inačica.

 

Sastojci za tijesto:

500 g glatkog brašna
2 žličice soli
1 žličica šećera
7 g suhog kvasca
0,3 dl mlijeka
2,5 dl vode
,5 dl maslinova ulja

 

Sastojci za nadjev:

250 g pasirane rajčice
250 g sira (mozzarela)
250 g tunjevine
1 kom crveni luk
10 kom maslina
1 žlica origana
0,5 dl maslinova ulja

 

Način priprave:

Napravite podlogu: Brašno stavite u veliku zdjelu, zatim umiješajte kvasac i sol. Napravite udubljene i ulijte 200 ml tople vode i maslinovo ulje te miješajte drvenom žlicom dok ne dobijete mekano, prilično mokro tijesto. Okrenite na blago pobrašnjenu površinu i mijesite 5 minuta dok ne postane glatko. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite sa strane. Tijesto možete ostaviti da se diže ako želite, ali to nije presudno za tanku hrskavu koru.Napravite umak tako pomiješajte passatu, bosiljak i tjunjevunu, pa začinite po ukusu. Ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi dok nastavite s oblikovanjem podloge.Razvaljajte tijesto, a ako ste tijesto pustili da naraste, brzo ga zamijesite, te ga zatim podijelite na dvije loptice. Na pobrašnjenoj površini oklagijom razvaljajte tijesto u velike okrugle, promjera oko 25 cm. Tijesto mora biti jako tanko jer će narasti u pećnici. Krugove podignite na dva pobrašnjena lima za pečenje.Pecite u pećnici na viokoj temperaturi. Stavite drugi lim za pečenje ili prevrnuti pleh u pećnicu na gornju policu. U pola pečenjapospite sirom i rajčicom, pokapajte maslinovim uljem i začinite. Pecite 8-10 minuta dok ne postane hrskavo. Poslužite s još malo maslinovog ulja, a ako koristite i listove bosiljka.

Gastro
Hrvatska