GASTRO: Svinjski medaljoni u moru voćnih okusa – od grožđa, do bresaka, jabuka i brusnica. Iznenađujuće ukusno!

2021-09-16-gastro-svinjski-medaljoni

Svinjetina nije uvijek sočna i ukusna, tako da puno toga ovisi o obradi mesa, načinu kuhanja i odabranom mesu. Za ovaj recept trebate uzeti svinjski file s niskom razinom masnoće. Začinjen umak dodaje originalnost jelu, sama svinjetina će zahvaljujući čudesnim kombinacijama slatkih okusa voća i njegovih sokova postati sočna i meka.

Bez obzira na izazov miješanja voća i svinjetine korak dalje u eksperimentu može biti prilog koji ide uz njega. To može biti klasika zvana krmpir, pa i kroketi od krumpira, uz neizostavan džem od brusnica, a oni odvažniji će se odlučiti za pirjanim jabuke. Izvrsno se sljubljuje.

 

Sastojci :

8 kom svinjski medaljoni (od buta)
2,5 dl crvenog vina
2 lista lovora
1 žličica klekovine
3 česena češnjaka
0,5 dl maslinova ulja
300 g grožđa
30 g maslaca
1 žlica smeđeg šećera
1 kom naranča
0,5 dl konjaka
1 žlica jestivog škroba
2 kom breskva
sol, papar

 

Način priprave:

Zgnječite oguljeni češnjak, a listove lovora, zrna papra i klekove bobe grubo zdrobite. Medaljone složite u porculanski kalup, pospite ih solju, začinima i češnjakom pa prelijte crvenim vinom. Neka se meso tako marinira u hladnjaku barem 2 do 4 sata. Naranču ogulite pomoću oštrog noža tako da bijela, unutarnja kožica ostane na voću. Oguljenu kožu narežite na vrpčice, a grožđe operite i dobro ocijedite. Meso izvadite iz marinade i dobro ga ocijedite. Tekućinu procijedite i sačuvajte. U tavi na vrućem ulju prepecite medaljone s obje strane, a potom ih izvadite i odložite na toplo. Sok od pečenja razmastite, dodajte mu maslac pa ga zapjenite. Na toj masnoći karamelizirajte šećer. U njemu glazirajte bobe grožđa, zalijte ih konjakom i flambirajte. Dolijte malo procijeđene tekućine i narančinog soka te brzo zakuhajte. Naposljetku dodajte koricu naranče i meso. Sve zajedno polako pirjajte na slaboj vatri uz povremeno dolijevanje tekućine. Prema potrebi umak zgusnite škrobnim brašnom što ste ga pomiješali s crvenim vinom.

Gastro
Hrvatska