GASTRO: Povratak jelima sa žlicom – grah na crveno s obiljem povrća!

2021-08-26-gastro-crvena-juha-grah

Grah i grahorice su oduvijek pratle čovjekovu prehranu. U pradavno doba Kinezi su imali svoju varijantu graha, kojeg su spravljali, naravno, s rižom, a antika pamti grčki bijeli grah koji se skuhan konzumirao s kruhom.

Svijet ga je iznova otkrio nakon otkrića Amerike, a pradomovinom graha se smatra Meksiko i Peru. Danas se na svijetu u prehrani rabi čak 38 vrsta graha. U hrvatskoj kuhinji najčešći je smeđi, mladi je u jesen na cijeni, ponekad se volimo i šareni grag, pa i tetovac, a tu je i bijeli i crveni grah, koji je za gastro klasičare samo jedna od nizu novotarija koja funkcionira isključivo u salatama.

Grah kao i ostale suhe grahorice obično se prije obrade natapa i prokuhava, no posljednjih godina onaj iz konzerve, kojeg smo upotrebljavali i za jelo koje vam predlažemo za današnji ručak, radili smo s grahom iz konzerve. Izbor je velik, a krajnji rezultat uopće nije loš. Baš suprotno, a nije ni nevažna činjenica da upravo onaj iz konzerve manje nadima od graha kojeg sami prokuhavamo i namačemo. Provjerite sami!

 

Sastojci :

300 g graha iz konzerve (crveni)
200 g suhe vratine
1 kom grincajga
1/2 l pasirane rajčice
5 listova suhog lovora
1 kom grincajg
1 žlica kiselog vrhnja
1 žlica brašna
1 žličica suhog kopra
2 žličice mješavine začina
sol, papar

 

Način priprave:

Usitniti 1 glavicu luka, 2 režnja češnjaka i malo peršinovog lista pa pomiješati s mljevenim mesom i jajetom. Od dobivene smjese, vlažnim rukama oblikovati male okruglice, poslagati ih na papir za pečenje i nakapati uljem. Peći na 250 stupnjeva, 15-ak minuta, odnosno dok se ne napravi korica, a okruglice uhvate lijepu boju. U međuvremenu pripremiti umak od rajčice. Na maslinovom ulju zažutiti 1 glavicu nasjeckanog luka, dodati 2 režnja usitnjenog češnjaka i peršin, pa narezane pelati ili svježe rajčice. Sve zajedno začiniti i kuhati 15-ak minuta uz povremeno miješanje. Podlijevati bijelim vinom. Potom dodati nekoliko listića bosiljka i ajvar. Umak kuhati dok se svi sastojci ne povežu, a prije samog kraja kuhanja dodati okruglice i sve zajedno prokuhati još 10-ak minuta.

Gastro
Hrvatska