DESERTI: Kolač od jabuka s kremastom glazurom. Cimet je, dakako – neizbježan!
Ako se s razlogom kaže da je bundeva kraljica jeseni, onda su jabuke, u svojim beskrajnim inačicama, od svježih i hrskavih, do kiselkastih, slatkastih, brašnastih, reskih, kuhanih, pečenih, rendanih, u kriškama, oguljenih ili s korom, u džemu ili kompotu, čaju ili rakiji, nedvojbeno kraljica te iste jeseni, samo kad je o voću riječ.
Ponuda je ovih dana, od placa do trgovina, mini štandova na ulicama izvrsna, pa i povoljna, osobito domaćih OPG-ova, te je prava šteta barem svaki drugi dan ne priuštiti si neku od jabučnih delicija.
Sastojci za biskvit i punjenje: |
|
---|---|
1 kg | jabuka |
1 žličica | mljevenog cimeta |
1/2 žličice | sode bikarbone |
140 g | smeđeg šećera |
prstohvat | soli |
4 kom | jaja |
7 g | praška za pecivo |
7 g | vanilin šećera |
300 g | mekog brašna |
Sastojci za glazuru: |
|
---|---|
100 g | maslaca |
50 dkg | smeđeg šećera |
7 g | cimeta |
1,8 dl | slatkog vrhnja |
1 žličica | vanilin đećera |
Način priprave:
Zagrijte pećnicu na 150C. Postavite kalupa dovoljnih dimenzija za biskvit i jabučni nadjev. Brašno, cimet i sodu bikarbonu stavite u veliku zdjelu, zatim umiješajte šećere pazeći da nema grudica šećera. Dodajte ulje, jaja i očišćene i izrendane jabuke, pa sve sjedinite. Smjesu podijelite u kalup i pecite 45 minuta. Pustite da se ohladi nekoliko minuta u kalupu pa izvadite i potpuno ohladite na rešetki.
Za glazuru umutite sve sastojke pa ohladite dok smjesa ne postane gusta, tako da se može mazati. Glazuru možete dopuniti ili zamijeniti šlagom spravljenim od slatkog vrhnja. Na kolač rasporedite glazuru na čiju površinu možete, ali i ne morate dodati još malo cimetova praha.