pita

2021-08-18-gastro-pita-od-starog-kruha

GASTRO: Pita od starog kruha ili novi život odbačene namirnice!

Oduvijek je vrijedilo pravilo da se iz kuhinje ništa ne baca, osobito kruh. No, odrediti količinu kruha koju će kućanstvo konzumirati, osobito...

2021-10-17-gastro-DESERTI-kolač-jabuke

DESERTI: Kolač od jabuka s kremastom glazurom. Cimet je, dakako – neizbježan!

Ako se s razlogom kaže da je bundeva kraljica jeseni, onda su jabuke, u svojim beskrajnim inačicama, od svježih i hrskavih, do kiselkastih...

2021-06-06-gastro-trešnje-pita

GASTRO: Započela je sezona trešanja. Jedite ih svježe, ali i kao desert će biti fenomenalne!

Trešnja je jedna od rijetkih biljaka koja nema izvorni latinski botanički naziv, a one koje nalazimo na tržištu (pojavljuju se krajem svibnja...

2021-05-27-gastro-pita-meso-tikvice

GASTRO: Trokut pite s mesom, tikvicama i rižom – kompletan obrok koji sadrži baš sve!

Pita, neovisno od jedne od svojih osnovnih inačica, bila ona od prhkog, lisnatog ili vučenog tijesta (kore), jedan je od boljih izuma kulinarije...

2021-01-14-gastro-saavijača-lješnjak-pistacio

GASTRO: Savijača od pistacija i lješnjaka s cimetom, prelivena narančinim sokom

Jeste li znali da se pistacio u hrvatskoj inačici naziva prava tršlja? Niste? Nema veze, bitno je da ga redovito konzumirate zbog njegovih...

2021-01-04-gastro-pita-šunka

GASTRO: Spašavanje novogodišnih ostataka – pita sa šunkom i tikvicama

Kao i uvijek, nakon blagdana ostaje dosta namirnica, a jedna od najčešćih je kuhana šunka koja “nikako da se potroši”, a ona...

2020-12-27-gastro-pita-tikvice-A

GASTRO: Savijača od tikvica, može i sa sirom!

Premda je sezona tikvica započinje u rano ljeto i traje do studenog, zahvaljujući napretku poljoprivredne tehnologije i spretnim trgovcima...