Istina je gruba i neumoljiva: odojak je svinja hranjena s majčinim mlijekom, a u kulinarskom kontekstu, odojak se kolje u dobi između dva...
Stalo je kulinarsko pravilo da se hrana nikad ne baca, osobito ona od preobilnih blagdanskih jela. Od ostataka pečenog mesa možete spremiti...
Stollen je voćni kruh od orašastih plodova, začina i suhog ili kandiranog voća, presvučen šećerom u prahu ili šećerom. To je tradicionalni...
Linzeri, popularni keksići od prhkog tijesta, jedna od od najpopularnijih slastica obilate božićne trpeze, bez kojih ne možemo zamisliti...
Kuglof (kao i Kugelhupf, Guglhupf, Gugelhopf, i na francuskom jeziku, kouglof, kougelhof, ili kougelhopf) je jedan od najstarijih modeliranih...
Povrtna ili jestiva leća jednogodišnja je biljka iz porodice mahunarki, porijeklom s Bliskog istoka. Uzgaja se zbog jestivog sjemena koje...
Lamington je australski kolač napravljen od kvadrata torte od maslaca ili biskvita obloženih vanjskim slojem čokoladnog umaka i uvaljanih...
Gastronomija je, u načelu internacionalna i vrlo demokratična. Ilustrativan primjer za tu tezu je sarma, jelo od miješanog mljevenog ili...
Krumpet je vrsta ravnog, malog okruglog kruha koji se diže kvascem. Premda imenom podsjeća na krumpir s njime nema nikakve veze. Otprilike...
Prokulica je član grupe kupusnjača Gemmifera (Brassica oleracea), koja se uzgaja zbog svojih jestivih pupova. Listovi povrća obično su promjera...
Hladetina, aspik, žuljica ili pače nije nikakva mudrost, već samo ohlađena juha od svinjskog mesa sa začinima i korjenastim povrćem. Ovo...
Salsa je niz umaka koji se koriste kao začini za tacose i drugu meksičku i meksičko-američku hranu, te kao umake za tortilja čips. Mogu
Oslić na bijelo, s umakom od vrhnja za kuhanje ili jogurtom izrvorno potječe iz francuske kuhinje a vrhnje je savršeni medij za sljubljivanje...
S rižom je uvijek problem ako ostane. Šteta je baciti, a ako je bila prilog jelu, dakle, samo iskuhana uz minimum začina i soli
U svojoj široj gastronomskoj percepciji fritter ili po hrvatskom fritula je mljeveno meso, morski plodovi, voće, povrće ili drugi sastojci...
Hummus je bliskoistočni, ali i mediteranski umak ili kao je to moderno reći, dip, dakle namaz ili slano jelo napravljeno od kuhanog i pasiranog...
Oslić (lat. Merluccius merluccius) je bijela morska riba iz porodice Merlucciidae. Diljem naše obale ima razne nazive kao što su magarcic...
Gratin dauphinois je francusko jelo od narezanog krumpira pečenog u mlijeku ili vrhnju, koristeći tehnikuposebnog rezanja krumpira koja je...
Špageti su tjestenina tankog i podužeg oblika, otprilike 2 mm debljine a 30 cm dugačke u nekuhanom stanju. Špageti se uglavnom prodaju u...
Po definiciji, Puding je vrsta slatkog deserta koji spravljamo kuhanjem brašna, jaja, krupice i maslaca u mlijeku ili na pari. Riječ puding...
Poulet au vinaigre, u prijevodu kremasta piletina u umaku vina je klasičan recept iz grada Lyona koji je poznat kao gastronomska prijestolnica...