HRVATSKA KUHINJA: Gužvara sa sirom i špinatom, jednako dobra topla ili hladna!

2021-10-27-gastro-CRO-gužvara-špinat-sir

Gužvara je vrsta jela koja se priprema od vučenog tijesta ili dizanog tijesta s raznim nadjevima. Premda je asocijativno, uglavnom svrstavaju u kolače, ovisno o nadjevu, ona može biti u slanoj ili slatkoj inačici. Razlika između gužvare i savijača od vučenih kora, bile one kupovne ili ih sami radili, je u tehnici pripreme je tako što se za gužvaru kora umoči u rjeđi mliječni nadjev od svježeg kravljeg sira, kiselog ili slatkog vrhnja, jaja, i mlijeka, stavi na dno posude, prekrije s nekoliko kora od kojih se svaka namoči u rijetki nadjev, zgužvaju i stave u posudu. Nakon što se ispuni cijeli red zgužvanim korama, prelije ih se uljem i nekoliko žlica nadjeva. Preko reda zgužvanih kora slože se 2-3 kore namočene u mliječnom nadjevu, ali ne zgužvane. Postupak se ponavlja dok se ne potroše sve kore i nadjev, a na vrhu se prelije preostalim rijetkim nadjevom, poškropi uljem ili rastopljenim maslacem i peče u toploj pećnici dok ne porumeni.

 

Sastojci :

1/2 kg mladog sira
8 kom gotovih kora za savijače
300 g usitnjenog špinata
2,5 dl mlijeka
1,8 dl kiselog vrhnja
3 žlice kukuruzne krupice
1,5 dl suncokretova ulja
1 žličica soli
sol, papar

 

Način priprave:

Prvo operite i kratko prokuhajte špinat u kipućoj vodi. Procijedite i ostavite ga da se ohladi. U posudu stavite mlijeko, sir, kiselo vrhnje, ulje, kukuruznu krupicu i sve ostale sastojke za nadjev. Na kraju dodajte i špinat i dobro promiješajte. Nauljite posudu u kojoj ćete peći gužvaru i na dno stavite presavijenu koru. Premažite je korom i ponovite postupak. Ako zbog oblika posudee ima viška tijesta ne bacajte ga, već te komade stavljajte u nadjev. Slažite kore povremeno ih gužvajući, uz istodobno dodavanje nadjeva. Na gornji sloj kore ne ide nadjev, ali ga je dobro premazati uljem. Pecite cca 30 minuta na srednjoj rešetki pećnice pri temperaturi od 180 stupnjeva.

Gastro
Hrvatska