GASTRO: Marinirani svinjski odrezak – sljubljivanje Mediterana i kontinenta

Svinjski odrezak mariniran u maslinovu ulju savršen prijedlog za nedjeljni zimski obrok u depresivnim danima obavijenima maglom i hladnoćom!

Vrijeme je kolinja, pa je i svinjskog mesa u izobilju, što se odražava i na cijene. Tako da je dobre komade svinjetine bilo u mesnicama ili pak trgovačkim centrima moguće pronaći po vrlo povoljnim cijenama, često jeftinije nego pojedine, ne samo egzotične, već svakodnevne uobičajene vrste povrća. No, to je dublji problem hrvatske poljoprivredne proizvodnje i odnosa na tržištu, pa i sveprisutnog gastro marketinga, jer da bi dobili meso pajceka, ipak, valja uzgojiti i hraniti, dok povrće, navodno „samo raste”. Zato se nećemo time baviti, već predlažemo jedan gastro eksperiment koji zaslužuje postati gastro praksom. Probajte, nećete požaliti, svinjetinu pripravljajte na maslinovom ulju, dodajte što više mediteranskih začina i, vjerujte, nećete pogriješiti. Dakako, marinada je obvezna jer je s njome meso sočnije, što je najčešće s razlogom, prigovor sinjskom mesu pripravljenom na biljnom ulju.

sastojci:

4 svinjska odreska
4 svežnja listića kadulje
2 žličice kapara
2 crvena luka
2 kisela krastavca
sol, kurkuma, đumbir, kajenski papar po želji
marinada:
4 žlice suhog bijelog vina
2 žlice maslinovog ulja
2 žličice senfa
1 žličica smeđeg šećera

Način priprave

Uklonite vidljivu masnoću s odrezaka te ih stavite u plitku posudu. Svaki odrezak začinite s malo soli, kurkume, đumbira i kajenskog papara te na svaki stavite list kadulje. Sitno nasjeckane krastavce i kapare pospite po odrescima. Marinadu pomiješajte, prelijte preko odrezaka i stavite na hladno 2 sata. Ocjedite odreske i pecite ih na tavi ili na roštilju uz povremeno okretanje. Čim je gotovo, poslužite odmah uz kruh sa češnjakom, raznim vrstama salata (radič, potočarka, rukola) i cherry rajčicama.