GASTRO: Petak je dan za ribu – tunjevina s mladim lukom i rižom

2021-03-26-gastro-tunjevina-mladi-luk

Svježe ili smrznuto meso tune široko se smatra delikatesom u većini područja gdje se uzgaja, a priprema se na razne načine radi postizanja specifičnih okusa ili tekstura. Jedan od načina na koji se poslužuje svježa tuna je u sushiju. Kad se služi kao odrezak, meso većine vrsta poznato je po svojoj debljini i žilavoj teksturi.

U supermarketima odresci svježe tune pojavili su se tek krajem devedesetih, što je pomoglo povećati popularnost korištenja svježe tune u kuhanju. Mediji i sveprisutni gastro tv show programi preplavili su svijet, a poznati su kuhari redovito prikazivali svježu tunu u salatama, oblogama i jelima s roštilja. Svježa plavoperajna tuna smatra se kulturnom institucijom u Japanu i još uvijek postoji ogromna potražnja za ovom delicijom u restoranima. No, ako svježa tuna nije pri ruci bit će dobra i ona iz konzerve.

Sastojci:

250 g riže
300 g tunjevine
1 dcl maslinova ulja
2 žlice maslaca
1 kom rajčice
10 kom maslina
3 česena češnjaka
1 dl vina
1 vezica mladog luka
1 žlica mediteranskog začina
sol, papar

Način priprave:

Tunjevinu iz limenke ocijediti, usitniti vilicom pa popeći na zagrijanom maslinovom ulju. Zatim dodati rižu, crno vinu, instant juhu, sol, papar, usitnjeni češnjak te oguljenu i narezan mladi luk, kao i rajčicu (opcija). Sve sastojke dobro promiješati i kuhati na laganoj vatri dvadesetak minuta. Tijekom kuhanja, jelo povremeno promiješati i prema potrebi dodati još instant juhe. Pri kraju umiješati maslac i narezane masline pa zgotoviti jelo. Gotov rižoto posipati nasjeckanim peršinovim listom i poslužiti.

Gastro
Hrvatska