GASTRO: Gnude, gole njoke s ricotta sirom ili kako je siromaško jelo postalo vrhunska delicija?

2021-03-22-gastro-njoki-ricotta

Ricotta je vrsta svježeg sira porijeklom iz Italije. Ova vrsta sira je zapravo nusproizvod, jer se pravi od ostataka sirovina prilikom pravljenja sira. Zato je i njezina povijest slična uporabi sirutke u Hrvatskoj. Još prije dvadesetak godina sirutka se stavljala u samo u stočnu hranu, a ni ricotta nije bila na cijeni jer je izrazito niskokalorična (ima svega 5 posto mlječne masti). No, u doba kad gastronomija cijeni namirnice s nižih kalorijskih vrijednosti, logično je došlo do preokreta.

Gnudi su obične okruglice napravljene od ricotta sira, parmezana i griza, a o njoki ih razlikuje sušitska stvar – u njih ne ide krumpir. One su, dakle, kao što i sam naziv kaže u izvornom prijevodu s talijanskog – goli nadjev! Povijesno pripadaju ogranku talijanske gastronomije koji se izvorno imenuje cucina povera, a u doslovnom prijevodu znači jadna kuhinja ili opisno hrana za siromašne.

Sastojci:

1/2 kg ricota sira
80 g ribanog suhog sira (parmezan)
4 kom jaja
200 g brašna/griza
80 g maslaca
1 dcl mlijeka
1 žlica mljevene suhe kadulje
1 žlica muškatnog oraščića
sol, papar

Način priprave:

U posudu za miješanje stavite sastojke: ricotta sir, 2/3 količine ribanog sira (parmezan), 4 žumanjca, muškatni oraščić, peršin i brašno. Kad ste dobili kompaktnu masu, stavite je na pobrašnjenu plohu i umijesite. Nemojte dugo mjesiti jer ćete time dodavati brašno, a njoki će onda biti tvrđi. Umjesto brašna možete upotrebiti i griz ili pola brašna pola griza.

Oblikujte gnude slično kao i njoke, uz pomoć žlice. Pobrašnite kao sa sipate sol. Zagrijte posoljenu vodu do točke vrenja i oprezno stavljate njoke u vodu. Čim poplivaju po površini one su gotove i moraju van. Vadite iz pomožu rupičaste žlice i pustite ih da se ohlade.

Umak ćete napraviti tako da zagrijete maslac i ubacite kadulju u njega. Kuhanje njoke također, kao i malo sira ribanca i jelo je gotovo.

Na tanjur stavite gnude i opet “pobrašnite” s parmezanom.

Gastro
Hrvatska