GASTRO: Zeleni ponedjeljak – špageti bolonjeze od leće, bezmesna pašta
Zeleni ponedjeljak dio je međunarodne kampanje koja se provodi u više od 30 zemalja u svijetu i Hrvatska je jedna od njih.
To je globalna kampanja koja ima za cilj podizanje svijesti građana o važnosti zdrave prehrane i utjecaja proizvodnje hrane na okoliš kroz poticanje konzumiranja namirnica isključivo biljnoga podrijetla barem jedan dan u tjednu. Posvetiti jedan dan u tjednu na biljnoj prehrani promjena je u korist poboljšanja zdravlja, očuvanja okoliša i zaštite životinja. Zašto baš ponedjeljak?
Za većinu ljudi ponedjeljak je kao početak tjedna idealan za promjene. Ponedjeljkom planiramo tjedan i započinjemo aktivnosti za sljedećih šest dana. Istraživanja pokazuju da nam je lakše održati promjene ponašanja ako ih započnemo u ponedjeljak. Zato je ponedjeljak idealan dan da napravimo promjenu za svoje zdravlje i zdravlje cijeloga planeta. Svaki ponedjeljak prigoda je da donesete pravu odluku. A ako propustite ovaj ponedjeljak, sljedeći tjedan odlična je prigoda da krenete u Zeleni ponedjeljak!
Uz navedeno, neprijeporno je da je vikend vrijeme obilnije konzumacija teške mesne hrane, tako da nije loše da ponedjeljak bude “dan odmora”, a kad se tome pridoda petak, kad se tradicionalno konzumira riba, odnosno, također je nemrsni dan u prehrani, korak po korak, nabolje mijenjamo prehrambene navike.
Sastojci: |
|
---|---|
400 g | suhe tjestenine (špageti) |
250 g | leće |
150 g | mrkve |
150 g | celera |
3 česena | bijelog luka |
2 kom | crvenog luka |
1 žličica | origana |
1 žličica | suhog bosiljka |
1 žličica | ruzmarina |
300 | rajčice (pelata) |
2 dl | crvenog vina |
1 žličica | šećera |
40 g | ribanog sira |
sol, papar |
Način priprave:
Mrkvu i celer očistiti i sitno nasjeckati. Luk i češnjak također nasjeckati. Zagrijati maslinovo ulje, dodati luk, pirjati dok ne omekša pa dodati češnjak. Potom dodati povrće i leću i kratko zapeći, uz stalno miješanje. Zaliti vinom, dodati rajčicu i začine i na laganoj vatri kuhati 10 do 15 minuta, dok se leća ne skuha. Poslužiti sa špagetima ili drugom tjesteninom koju posebno pripravite. Ako tako volite, prije posluživanja pospite ribani sir preko umaka na tjesteninu. Važno je da ona bude dovoljno vruća kako bi se sir trenutačno rastopio i oslobodio svoje arome.