GASTRO: Germknedle, veličina je, ipak, važna!
Premda su germknedle ili knedle od dizanog tijesta specijalitet miteleuropske gastronomije, a izravno podrijetlo imaju iz Češkoj, posljednjih desetljeća su se udomaćile i u hrvatskoj gastronomiji. Inačice su mnogobrojne, a od običnih knedli razlikuju po tome što se standardne rade s krumpirom, dok njega u germknedlama nema. Etimološki, sam im naziv vuče na germu, znači kvas, kvasac, što pak sugerira da se radi o dizanom tijestu. Uobičajeno ih je puniti s džemom ili pekmezom od šljiva, mješavinom maka i šećera i slično, no osim veličine, one su redovito veće od standardnih, gemknedle se nakon kuhanja preliju rastopljenim maslacem ili umakom od vanilije, dok se obične knedle dovršavaju u masnoći s prezlama (mrvicama) i šećerom. Germknedle su najbolje tople, neposredno nakon kratkotrajna kuhanja u vrućoj vodi.
Sastojci (za 4 knedle): |
|
---|---|
500 g | brašna, tip 440 |
15 g | kvasca |
1,5 dl | mlijeka |
2 kom | jaja |
50 g | maslaca |
250 g | crnog maka |
100 g | šećera |
1/2 žličice | soli |
Način priprave:
Svako brašno koje valja pretvoriti u dizano tijeto dobro je brašno prosijati kako bi postalo rahlije. U sredini prosijanog brašna načiniti udubinu i u njoj razmrviti kvasac. S mlakom tekućinom i malo brašna pomiješati ga u gustu kašicu. Neda se, na toplom diže dvadesetak minuta. , te nakon toga pomiješati s ostatkom brašna, dodati sol, ostatak mlijeka, jaja i rastopljeni maslac. Zamjestiti tijesto snažno dok ne postane glatko, a najbolji je znak da se više ne lijepi za stijenke posude. Nakon miješanja ostaviti ga da odmara u prekivenoj posudi, također na sobnoj temperaturu, barem pola sata. Nakon toga tijesto opet mijesiti, izrezati na podjednake komade, raširiti i nadjenuti nadjevom za koji ste se odlučili.
U velikom loncu, kako se knedle ne bi dodirivale tijekom kuhanja zakuhati puno vode i posoliti. Kuhati knedle najprije 10 minuta na jakoj vatri, poklopljeno barem polovicu vremena. Neki knedle buše tijekom kuhanja, što nije nužno. Kad su gotove pažljivo ih vaditi iz vode posebnom velikom žlicom s rešetkama, da iscuri ostatak vode. Preliti ih otopljenim maslacem, te dekorirati sa ostatkom od sadržaja punjenja.