GASTRO: Datulje sa orasima – božićna poslastica bez kuhanja

2020-12-19-gastro-datulje

Jedna od ljepših strana dočeka Božića, kad je o pripremi hrane riječ, neprijeporno je činjenica da većinu namirnica možemo pripremiti ranije, tako da smo na Badnjak i Božić koncentrirani na druge stvari, obitelj i pravo božićanje, a ne kuhanje i nakuhavanje. Zato se u danima prije Božica pripremaju kolači, naravno suhi koji traju minimalno tjedan dana, a popularne su i slastice koje se pripremaju bez kuhanja. Datulje sa orasima je božićna poslastica za koju nam ne treba puno, a uz brizinu priprave, krasi je i činjenica da je zdravija alternativa od čokoladnih kolača.

Premda su dva osnovna sastojka, datulje i orah, jedino od vaše mašte ovisi konačna izvedba ovog deserta.

Sastojci:

600 g datulja
300 g oraha
1/2 žlica sezama
1 žlica suhih marelica
1 žlica smeđeg šećera

Način priprave:

Datulje očistiti od koštica i samljeti u sjeckalici hrane. Ako nemate blender sjeckalicu, datulje prije namočite u vodu minimalno 40-ak minuta te ih narežite što sitnije, isto je i s ostalimsuhim sastojcima, no vodite računa da će tada u tom slučaju vjerojatno će biti potrebno više oraha jer će datulje biti vlažnije, ali i oblikovanje okruglica ide lakše. Orahe samljeti u mlincu ili blenderu, dodati i ostale usitnjene sastojke i sezam. Pomiješati samljevene datulje i orahe te smjesu oblikovati u kuglice. Po želji, svaku kuglicu uvaljati u kokos.

Gastro
Hrvatska