GASTRO: Danas roštiljamo – svinjska vratina je najukusnija dobro marinirana i pečena na vatri!
Svinjska vratina je jedna od najzahvalnijih vrsta mesa prigodom priprave mesa s roštilja. Naravno kao i kod svakom mesa kojem slijedi žaropek i nju valja marinirati, minimalno preko noći , a potimalno je 24 sata prije pečenja. Razlog zašto je upravo vratina postala najpopularnija na vatri je jednostavan – ona je tako najbolja. Jednostavno, riječ je o komadu mesa koje je strukturirano na način da je mišićno tkivo prošarano masnoćom, pametno i strateški raspoređenom, tako da nakon pečenja dobivamo sočne zalogaje.
Marinirranje je neizostavno, sami toć krajnje jednostavan: crvena paprika, papar, sol, biljno ulje i češnjak u prahu. Češnjak u granulama može biti presudan jer, ako radimo sa svježim, nakon pečenja na rešetki može izgoriti, što će u konačnoj izvedbi dati gorkast okus mesu, što je nešto što svakako valja iskoristiti. Kad je u prahu on mariniranjem doista uspije prodrijeti u sve pore mesa, a u okusima svježeg češnjaka možete uživati i bijelom umaku od kiselog vrhnja koji ide savršeno uz meso s roštilja.
Sastojci: |
|
---|---|
marinada | |
1 kg | svinjske vratine |
1 žlica | slatke mljevene paprike |
1/2 žlice | slatke mljevene paprike |
1 žlica | smeđeg šećera |
2 žličice | blijelog luka u granulama |
1 žlica | aceto balsamica |
1,5 dcl | biljnog ulja |
0,5 dcl | sojina umaka |
umak | |
2 dcl | kiselog vrhnja |
3 žlice | majoneze |
1 žlica | limunova soka |
sol, papar |
Način priprave:
U posudi dobro izmiješti kiselo vrhnje s majonezom pa dodati limunov sok, protisnuti režanj češnjaka te sol i papar. Sve dobro izraditi u jednoličnu, glatku masu. Po želji, umaku se može dodati menta ili vlasac. Tako pripremljen umak poslužiti uz svinjsku vratinu s roštilja.