GASTRO: Petak je dan za ribu – oslić na bijelo s krumpirom!
Oslić (lat. Merluccius merluccius) je bijela morska riba iz porodice Merlucciidae. Diljem naše obale ima razne nazive kao što su magarcic, magarčić, mol, murluc, oslic, tovar, ugota. Ako ga kupujete na ribarnici morate znati da oslić ima izduženo tijelo, s velikom glavom i velikim ustima. Mužjaci su nešto tanji i izduženiji od ženki. Unutar usta ima veliki broj oštrih, igličastih, zakrivljenih zuba. Tijelo mu je prekriveno nježnim ljuskama. Boja mu varira, od dubine i područja gdje živi, a kreće se od nijanse svijetlo plave do sive na vrhovima (ponekad sa nijansama zlatne), a srebrenkaste na bokovima. Nakon hvatanja naglo sivi, a usljed dužeg stajanja izblijedi. Kad kupujete svježu ribu, osobito pazite na to! Unutrašnjost usta mu je crna. Češći način nabave je smrznuti oslić, filetiran, u komadima ili cijeli. Bez obzira na to kako je došao do vaše kuhinje, oslić je dobar izbor ribe. Meso mu je bijelo, izvrsna je okusa, mekano i sočno, lako probavljivo, te se stoga preporuča iu ishrani bolesnika. U prodaji se može naći svjež (cijeli), filetiran i paniran.
Industrijski obrađen oslić je najčešće iz Atlanskog oceana, gdje ga ima od Islanda i Norveške do Mauretanije. Ima ga i u Mediteranu, a nama je, naravno, najbolji onaj jadranski.
Sastojci : |
|
---|---|
750 g | smrznutog oslića |
750 g | krumpira |
6 česena | češnjaka |
1 kom | limun |
1,5 dl | maslinova ulja |
1 vezica | peršina |
1,5 dl | maslinova ulja |
2 kom | svježe rajčice |
1 kom | svježe paprike |
sol, papar |
Način priprave:
Zamrznutu ribu odmrznuti samo toliko da se može narezati. Krumpir narezati na ploške. Posudu za pečenje nauljiti pa slagati u redove krumpir i ribu, posipati nasjeckanim češnjakom i peršinovim listom, posoliti i popapriti. Zaliti vodom da svi sastojci budu pokriveni. Posudu poklopiti i na laganoj vatri kuhati da voda potpuno ispari, tako da riba i krumpir ostanu samo u umaku od ulja. Tada dodati limunov sok i skinuti s vatre. Poslužiti uz miješanu salatu od rajčice, luka i paprike.