GASTRO: Petkom riba – file pastrve s currry pastom i povrćem. Zdravo i ukusno!
Masna riba poput pastrve, gdje mast znači poželjne masnoće, izvrstan je izvor vitamina D, pa zašto ne poslužiti ovaj pikantni file s za današnji ručak ili večeru? Ako ste umješni u tome, filetirajte sami ribu, pozorno prekontrolirajte ima li zaostalih koščica, koje se, usput rečeno, lagano mogu povaditi i pincetom i krenite u pripremuzdravog glavnog jela u kojem može uživati cijela obitelj. Ako se odvažite i na uporabu curry paste, što iskreno preporučamo, uvjeriti ćete se kako curry nije začin isključivo za piletinu, odnosno perad. Izvrsno se slaže i s ribljim mesom.
Uz pastrvu jako dobro ide razno povrće, od blitve pa do graška i krumpira, te kuhane mrkve.
Sastojci: |
|
---|---|
4 kom | file pastrve |
1 žlica | curry paste |
1 kom | limun |
5 česena | češnjaka |
1 žličica | kurkume |
1 žličica | kima |
1 žličica | mljevenog korijandera |
1 vezica | peršina |
350 g | graška |
2 kom | mrkve |
1 dl | maslinova ulja |
1/2 kg | krumpira |
sol, papar |
Način priprave:
Filete prosušite papirnatim ubrusom i premažite pastrve curry pastom. Krumpir stavite u veliku posudu s hladnom posoljenom vodom, zakuhajte i kuhajte 15-20 minuta dok ne omekša, ali i dalje zadržava oblik. Ocijedite i ostavite da se osuši na pari.
Filete pastrve na tepsiju obloženu folijom i pecite dok ne omekšaju, oko 6-8 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, najduže desetak minuta.U međuvremenu zagrijte ulje u velikoj tavi i dodajte češnjak i začine. Kuhajte nekoliko minuta dok ne zamiriše, a zatim ubacite krumpir. Pržite 3 minute dok ne postanu hrskavi na rubovima, a zatim ostalo povrće. Kuhajte još 2-3 min dok se ne zagrije. Dobro začinite i poslužite s pastrvama.