GASTRO GLOBUS: Curry od bundeve sa slanutkom, čušpajz za pamćenje!

Bundeve su dio obitelji Cucurbitaceae ili tikvice i velike su, okrugle i živahne narančaste boje s blago rebrastom, tvrdom, ali glatkom vanjskom kožom. Unutar bundeve su sjemenke i meso. Kada je kuhana, cijela bundeva je jestiva – kožica, pulpa i sjemenke . Jedino što na njoj nije jestivo su niti koji drže sjemenke. Juha od bundeve je standardno jesenje jelo, isto kao i razne slatke ili slane savijače, no jeste li probali napraviti varivo od bundeve? S curry pastom to je potpuno novi izazov! Ovo, inače tradicionalno indijsko jelo mi smo kroatizirali sa slanutkom, ali ako niste ljubitelj te grahorice možete upotrijebiti neku drugu kao što su mahune ili grašak.
Sastojci : |
|
---|---|
1 kg | mesa bundeve |
2 žlice | biljnog ulja |
3 žlice | curry paste |
6 mahuna | kardamoma |
250 ml | povrtnog temeljca |
400 ml | kokosova mlijeka |
400 g | slanutka (konzerviranog, obrađenog) |
2 kom | limete |
svežanj | limunske trave |
2 žlice | sjemenki gorušice |
1 žlica | listića mente |
sol, papar |
Način priprave:
Zagrijte ulje u tavi za pirjanje, zatim lagano pržite tijesto od curryja s lukom, limunskom travom, kardamonom i sjemenkama gorušice 2-3 minute dok ne zamiriše. U tavu umiješajte bundevu ili tikvicu i premažite tijestom, a zatim ulijte temeljac i kokosovo mlijeko. Sve prokuhajte, dodajte slanutak, pa kuhajte oko 10 minuta dok bundeva ne omekša do kraja.
Iscijedite sok od jedne limete u curry, a zatim narežite drugu limetu na kriške da ih poslužite. Neposredno prije posluživanja, istrgnite listiće mente, a zatim ih iznesite na stol s kriškama limete i toplim prepečenim integralnim kruhom.