HRVATSKA KUHINJA: Svi volimo punjene paprike, ali jeste li probali punjene roge? Neprocjenjivo!
Premda im je sezona na izmaku duguljaste paprike roge se još nalaze u ponudi na tržnicama u supermarketima. Ostalih vrsta paprika ima, više manje, cijele godine, no ove jeseni ne propustite napuniti roge i nećete požaliti. Napraviti ćete jelo kojem ćete se često vraćati. Zašto, jednostavno jer je tako dobra okusa, a od izbora nadjeva za njega jedino je granica vaša mašta. Roge se tako pune krumpirom, što je inačica za koju smo se mi opredijelili, svim mogućim vrstama povrća, sirom, bulgurom, pa i mljevenim mesom kao “klasične” punjene paprike.
Sastojci : |
|
---|---|
1/2 kg | krumpira |
8 kom | roga paprika |
1 kom | crveni luk |
200 g | feta sira |
1 žlica | mješavine začina |
5 česena | češnjaka (protisnuti) |
1 vezica | peršina |
0,5 dl | maslinova ulja |
2 žlice | origana |
2 žlice | krušnih mrvica |
sol, papar |
Način priprave:
Paprike prirediti tako da odstranite peteljku i sve sjemenke iz unutrašnjosti. Krumpir možete rezati na male kockice, ali još je efektnije kad se krumpir izriba jer s većom površinom bolje upija začine. Postoji i tehnika da punjene za paprike izblendate i tako usitnjenim sastojcima nadjevom napunite paprike. Krušne mrvice će pomoći da upiju sokove od sastojaka i da povežu punjenje. Nakon što ste stavili nadjev, gornji dio paprike zatvorite čačkalicom, koju prije serviranja, jednostavno izvadite. Pecite na 180 stupnjeva u nauljenoj posudi, na srednjoj rešetki oko 30 minuta, a zadnjih desetak minuta dodajte usitnjeni češnjak, puno češnjaka, jer on se izvrsno sljubljuje s paprikom, no jako pazite da vam ne zagori. Po potrebi, nakon serviranja, koja kap maslinova ulja na još vruće punjene roge i to je to!