U Staroj Kapeli otvoren nacionalni Centar uzgajivača Salers goveda

Nakon svečanog otvaranja farme salers goveda u čazmanskom selu Komuševac kod obitelji Perčec, u Staroj je Kapeli (općina Dubrava) tim povodom službeno i otvoreno Hrvatsko uzgojno udruženje Salers Croatia, centar koji će ubuduće služiti kao praktikum i ogledno mjesto svim uzgajivačima

Utorak je bio veliki dan za hrvatske uzgajivače goveda pasmine Salers. Navršilo je 10 godina od početka uzgoja ove francuske pasmine, te 5 godina rada Udruge tih uzgajivača.
Nakon svečanog otvaranja farme salers goveda u čazmanskom selu Komuševac kod obitelji Perčec, u Staroj je Kapeli (općina Dubrava) tim povodom službeno i otvoreno Hrvatsko uzgojno udruženje Salers Croatia, centar koji će ubuduće služiti kao praktikum i ogledno mjesto svim uzgajivačima.

Svečanosti je nazočila ministrica poljoprivrede Marija Vučković sa suradnicima, dožupan Zagrebačke županije Damir Tomljenović, načelnik i predsjednik Općinskog vijeća Dubrave Tomislav Okroša i Ante Grizelj, predsjednik nacionalnog Saveza uzgajivača simentalca Damir Horvatić i mnogi drugi.

Hrvatski pionir i zaljubljenik u uzgoj Salers goveda, predsjednik Udruge Mirko Devčić istaknuo je kako se u Hrvatskoj danas uzgojem ovoga goveda bavi 65 uzgajivača u 17 županija, koji drže oko 2000 grla.

-Sretan sam što je sjedište našeg Centra upravo u Staroj Kapeli, gdje žive i rade pravi stočari s puno znanja, vještina i puno strasti prema svom poslu. Još 2010. godine Vlada RH je prepoznala i podržala naš program uzgoja ove pasmine i otada do danas, uz potporu naših francuskih kolega, uspjeli smo dosegnuti status uzgojnog udruženja. To nam je i velika obaveza. S jedna strane, obavezni smo ustrajati na provedbi uzgojnog programa, a s druge strane, ostvariti i postavljene uzgojne ciljeve. Ovaj Centar koristit će svim uzgajivačima, pogotovo sve većem broju mladih, i s velikim optimizmom gledamo u budućnost. Opredijelili smo se za proizvodnju visokokvalitetnih rasplodnih grla. Tržište otvaramo sami, a ono što smo mi dobili od svojih francuskih kolega, danas dajemo kolegama u BiH, Crnoj Gori, Makedoniji, Bugarskoj itd.– kazao je Devčić.

Dubravski načelnik Tomislav Okroša izrazio je zadovoljstvo što se ovakav Centar otvara upravo u Staroj Kapeli, nadaleko poznatoj po svojim stočarima, a dožupan Zagrebačke županije Damir Tomljenović je naglasio:

-Došao sam ponuditi pomoć! Županija podupire rad svojih poljoprivrednih udruga, vaš zahtjev za potporom nisam vidio, pa vas pitam: što čekate?! Inače, ova Županija ima najviše OPG-ova i Županija smo koja brine o svojim poljoprivrednicima i svom ruralnom prostoru, zato su vam naša vrata uvijek otvorena.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je kazala kako je potrebno uvijek prepoznati i promovirati ovakve udruge, koje njeguju tradicijske vrijednosti, ali nas istovremeno uče o novim uzgojnim tehnikama, inovacijama, genotipizaciji, savjetovanjima i edukaciji.

-Nadam se da je svemu, skromno, doprinijelo i ovo ministarstvo sa svojim službama. Ministarstvo, svjesno teške situacije u stočarstvu, nastoji reagirati i sektor stočarstva poduprijeti svim mogućim sredstvima – domaćim i onima iz EU. Tako smo do sad u ovaj sektor uložili 1,9 milijarde kuna, a u idućem programskom razdoblju od sedam godina čekaju nas ozbiljna sredstva, čak više od 5 milijardi eura za reprodukcijske centra, trajne nasade, uzgojne centre, sektor stočarstva općenito itd.– kazala je, među ostalim, ministrica.

Nakon kraćeg radnog sastanka uzgajivača Salersa, njihov je predsjednik ministrici, kao uspomenu na ovaj dan, poklonio zvono.