Turizam u lovu na 7,3 milijarde eura

Ostane li u četvrtak u sigurnoj zoni na europskoj covid karti, Jadran će još najmanje dva tjedna imati sigurne goste
Spas od vrućina na pulskim plažama Srećko Niketić/PIXSELL

Na Jadranu je novi eldorado, a turizam je u lovu na 7,3 milijarde eura, piše Večernji list, ističući da će ostane li u četvrtak u sigurnoj zoni na europskoj covid karti Jadran još najmanje dva tjedna imati sigurne goste. Špica sezone s više od milijun turista dnevno još se u lipnju neturističkoj javnosti činila potpuno nevjerojatnom.

Branša je imala sve signale da bi ljetni mjeseci mogli biti kao za najboljih turističkih godina, a turizam opet eldorado, ali na drugu godinu zaredom više praznoj nego punoj obali teško je bilo ponovno zamisliti gužve kakvima ovih dana na koncu ipak svjedočimo.

Kolovoz se nadovezao na jako dobar srpanj sa čak 91 posto noćenja u odnosu na prvih deset dana osmog mjeseca 2019., a ukupni turistički rezultati su trenutačno, doznaje dnevnik od direktora Hrvatske turističke zajednice Kristjana Staničića, na 69 posto rezultata te godine.

Sada, otprilike na polovici drugog najturističkijeg mjeseca u godini, pitanje je jedino do kada taj šušur na obali može potrajati bez ozbiljnijih komplikacija s koronom. Što se samog turističkog interesa tiče, sezona bi se bez problema mogla protegnuti i u listopad, a i ministar zdravstva Vili Beroš rekao je jučer kako vjeruje da će Hrvatska još neko vrijeme ostati narančasta.

Svaki, pak, dan s toliko turista u zemlji, prema izračunima Ministarstva turizma, znači i novi plus od sto milijuna eura. Ne može se, naravno, još uvijek očekivati da sezona samo od stranih gostiju donese 10,5 milijardi eura kao 2019., ali ovogodišnji devizni prihod od turizma svakako bi morao biti bitno izdašniji od lanjskih 4,8 milijardi eura.

Kako bilo, u tijeku je lov na 7,3 milijarde (i više) eura, koliko bi se teoretski moglo ubrati sa 70 posto noćenja iz 2019. Hoće li se takva matematika i dogoditi ovisi o posezoni, ali ekonomski analitičar Željko Lovrinčević slaže se da ovih dana neki na Jadranu troše i više nego što imaju.

Pitanje je kako će se emitivne zemlje postaviti oko režima inozemnih putovanja u posezoni, ali trenutačna situacija svakako ide u korist turizmu, smatra Lovrinčević i dodaje da, ostane li Hrvatska u četvrtak u sigurnoj zoni na europskoj covid-karti, Jadran će imati još najmanje dva tjedna sigurne goste.

Hrvatska
Izbor urednika