Naplaćen 325,1 milijun kuna

Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani

Neradne nedjelje ostavile trag na turističku sezonu
račun naplata Sanjin Strukić/PIXSELL

Neradne nedjelje ostavile su trag na turističku sezonu – prema podacima Ministarstva financija koje je dobio Jutarnji list, u devet nedjelja tijekom srpnja i kolovoza ove godine fiskalizirano je čak 20 posto manje pojedinačnih računa nego u istom razdoblju lani, piše Jutarnji list.

Dnevnik navodi da je istovremeno i razlika u fiskaliziranom iznosu, očekivano, znatno manja. Odnosno, u odnosu na glavni dio turističke sezone lani, naplaćeno je nešto malo više od pet posto manje iznosa, i to poglavito kao posljedica inflacije i značajnog rasta cijena hrane i pića, a koja je pojela glavni dio razlike. Lani je tako u ukupno devet radnih nedjelja naplaćeno 24,2 milijuna pojedinačnih računa ukupnog iznosa 343,4 milijuna kuna, dok taj broj ove sezone, kad je nedjelja neradna, iznosi 19,8 milijuna računa ukupne vrijednosti 325,1 milijun kuna, što je razlika u broju izdanih računa od 18,6 posto odnosno 5,3 posto kad je u pitanju kompletni iznos.

Najveća razlika u broju fiskaliziranih računa zabilježena je u prvoj nedjelji srpnja, kad ih je fiskalizirano čak 24 posto manje, a najveće odstupanje bilježi se u nedjelju, 6. kolovoza ove godine. Tada je, naime, prema podacima Ministarstva financija, iznos fiskaliziranih računa uspio čak nadmašiti istu nedjelju u 2022. godini, i to za čak 27 posto, a sve to usprkos činjenici da je izdano 8,5 posto manje računa nego lani, piše novinarka Jutarnjeg lista Dora Koretić.

Aktualno
Hrvatska
Izbor urednika