Nije održano nijedno ročište

Sud oteže sa suđenjem ravnatelju optuženom za spolno uznemiravanje

Od prijave protiv bivšeg ravnatelja Doma za odrasle u Bjelovaru pa do prvog ročišta u listopadu ove godine proći će tri godine
sud

Sud oteže sa suđenjem ravnatelju optuženom za spolno uznemiravanje, piše Jutarnji list, navodeći da će od prijave protiv Zlatka Kraljića, bivšeg ravnatelja Doma za odrasle u Bjelovaru, pa do prvog ročišta u listopadu ove godine proći tri godine.

Bjelovarski Općinski sud u dvije godine, otkad je tamošnje Općinsko državno odvjetništvo podignulo optužnicu protiv sad već bivšeg ravnatelja Doma za odrasle u Bjelovaru Zlatka Kraljića zbog dva kaznena djela – spolnog uznemiravanja i zlostavljanja na radnome mjestu više radnica toga doma, nije održao ni jedno jedino ročište. Tri su zaposlenice toga doma koji se skrbi o oko 170 osoba sa psihičkim smetnjama u listopadu 2020. kazneno prijavile svog ravnatelja Kraljića da ih je spolno uznemiravao, štipao za stražnjicu, dirao po leđima linijom grudnjaka, “častio” neprimjerenim lascivnim komentarima, a četvrta ga je prijavila za zlostavljanje na radnom mjestu.

Nakon ispitnog postupka koji je provela policija Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru je godinu dana kasnije, 5. listopada 2021. protiv Kraljića po službenoj dužnosti podiglo optužnicu. Punih godinu dana – od kaznene prijave u listopadu 2020. do podizanja optužnice u listopadu 2021. – nadležne instance unutar sustava socijalne skrbi nisu učinile ništa da radnice koje su se usudile prijaviti spolno uznemiravanje zaštite od ravnateljevih naknadnih pritisaka.

Upravno vijeće bjelovarskog doma koje je pod kontrolom HDZ-a smijenilo je Kraljića s ravnateljske dužnosti tek u listopadu 2021. i to nakon što je Općinsko državno odvjetništvo objavilo da je protiv njega podiglo optužnicu te mu uručilo izvanredni otkaz.

Međutim, od podizanja optužnice 5. listopada 2021. do danas predmet na Općinskom sudu u Bjelovaru stoji u mjestu. U istome tome razdoblju isti je sud bio puno ažurniji u suđenju u jednom drugom postupku – protiv zaposlenika bjelovarskog doma Momira Božića koji je početkom listopada 2021., prije nego što je Kraljić optužen, javno, pod svojim imenom, u ovom novinama progovorio o ravnateljevu maltretiranju zaposlenih, u nadi da će tako natjerati sustav da se napokon pokrene i nešto poduzme, piše novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić.

Aktualno
Regija