Sve zagrebačke bolnice postaju covid bolnice

U planu je i da Grad Zagreb otvori više punktova kako bi se građanima omogućilo više lokacija i time više termina za testiranje
covid Emica Elveđi/PIXSELL

Sve zagrebačke bolnice postaju covid bolnice, uvodi se dispečer koji će 24 sata nadzirati smještajne kapacitete na koronaodjelima, a bolnice će javljati stanje svaki dan u 8, 14 i 24 sata, piše Jutarnji list.

Ekspertna skupina Ministarstva zdravstva jučer je održala sastanak kako bi se pripremili za dane u kojima se očekuje veći broj hospitalizacija. Iako svi naši sugovornici govore da je nezahvalno davati procjene brojeva hospitaliziranih, vjeruju da će one biti slične najgorim danima u drugom valu, tijekom prosinca, kada je u bolnicama bilo gotovo tri tisuće covid pozitivnih pacijenata, navodi dnevnik.

Prema podacima Ministarstva zdravstva, jučer je popunjenost ležajeva za covid pacijente u Hrvatskoj bila 54,1 posto, intenzivni kreveti popunjeni su 64,8 posto, a respiratori 16,3 posto. Naravno, situacija je po bolnicama šarolika tako da u nekima ima još puno mjesta, no neke su gotovo popunjene. Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je kako se na sastanku ekspertne skupine Ministarstva zdravstva, uz postojeću epidemiološku situaciju, govorilo i o mogućim novim punktovima za testiranje kako bi se izbjegle gužve i dugotrajno čekanje.

– Izvjesno je uvođenje novog sustava u KBC-u Sestre milosrdnice u koji će biti uključeni liječnici obiteljske medicine tako da će putem računala naručiti svoje pacijente da dođu u spomenutu bolnicu i napraviti testiranje u točno određeno vrijeme, kaže Beroš i dodaje da će se pacijenti, također, sami putem e-maila moći naručiti sa svojom uputnicom.

U planu je i da Grad Zagreb otvori više punktova kako bi se građanima omogućilo više lokacija i time više termina za testiranje. Kako doznaje Jutarnji list, u planu je otvaranje drive in testiranja na Velesajmu. Ekspertna skupina, koju čine ravnatelji zagrebačkih bolnica, epidemiolozi i infektolozi, razgovarala je i o bolničkim kapacitetima, tako da je u tijeku povećanje kapaciteta u KB-u Dubrava, KBC-u Zagreb i KBC-u Sestre milosrdnice.

Kako bi se u svakom trenutku znalo točno stanje popunjenosti kapaciteta, zagrebačka Hitna pomoć organizirat će dispečere koji će pokrivati 24 sata i nadzirati smještajne kapacitete hospitalne i one u Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu. Sve bolnice bit će dužne prijaviti podatke tri puta dnevno i to u 8, 14 i 24 sata, donosi Jutarnji list.

Grad Zagreb
Hrvatska
Izbor urednika