Plenković demantira da Vlada krši ustav

Političarima koji se ne žele jasno opredijeliti na čijoj su strani u ratu u Ukrajini predbacio je da nemaju hrabrosti

Goran Kovačić/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković demantirao je da Vlada krši ustav nakon što je Hrvatskom saboru uputila prijedlog o sudjelovanju hrvatske vojske u misiji EUMAM, a političarima koji se ne žele jasno opredijeliti na čijoj su strani u ratu u Ukrajini predbacio je da nemaju hrabrosti.

– Ta misija nije jednotjedna ili dvotjedna vježbica u kojoj će neki strani vojnici doći primjerice u Slunj ili će naši vojnici otići u neku drugu zemlju. To je misija koja će trajati neko vrijeme, rekao je Plenković novinarima u Omišlju, dodavši da je osnivanje misije bila zajednička odluka EU-a.

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović prethodno je odbio razmotriti dopis u kojem je zatražena njegova suglasnost za sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji EUMAM. Ustvrdio je da odluka nije u skladu s ustavom i da nije pojašnjeno po kojem ključu je Ukrajina saveznica, a što bi obvezalo Hrvatsku na vojnu pomoć.

– Vlada je pitala predsjednika je li suglasan. On nije odgovorio na pismo, nego se očitovao nekakvim priopćenjem, rekao je Plenković, dodavši da nam ni Kosovo ni Afganistan nisu saveznice u NATO-u, ali je hrvatska vojska sudjelovala u misijama u tim zemljama.

– Sve su to misije koje su prošle kroz Hrvatski sabor. Ono što je sada na stvari je bijeg od političke odgovornosti saborskih zastupnika i pojedinih stranaka od toga da se izjasne gdje su po temi koja je broj jedan sigurnosna tema u svijetu, broj jedan vanjskopolitička tema, rekao je Plenković.

Premijer poriče da vlada krši ustav za što je predsjednik optužuje.

– Ne radi se tu o kršenju ustava, radi se o igri skrivača istih onih koji nemaju hrabrosti reći za što se zalažu i gdje stoje, zaključio je Plenković.