Milanović optužio Plenkovića za kršenje ustava

Predsjednik je to rekao nakon što je Vlada u Hrvatski sabor uputila prijedlog odluke o sudjelovanju hrvatske vojske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini

Marko Prpić/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović optužio je premijera Andreja Plenkovića da krši ustav i terorizira državu nakon što je Vlada u Hrvatski sabor uputila prijedlog odluke o sudjelovanju hrvatske vojske u misiji Europske unije za vojnu pomoć za potporu Ukrajini.

– Ustav vrlo jasno kaže tko je za što nadležan. Sabor može promijeniti ustav i onda je stvar drukčija. Sabor može, u ovom slučaju, pristati na teror Plenkovića. Ovo je sada teror, ovo je maltretiranje, rekao je Milanović novinarima u Zadru i naglasio da Sabor nije nadležan za odluku o obuci stranih vojnika u Hrvatskoj.

Predsjednik je optužio Vladu da je prekršila ustav još kad je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, kojeg je usporedio s partizanskim narodnim herojem Savom Kovačevićem, u Bruxellesu dao suglasnost za sudjelovanje Hrvatske u misiji EUMAM bez prethodne konzultacije s njime.

– Sava Kovačević ide u Bruxelles i bez razgovara s predsjednikom Republike, kaže: ‘Hrvatska je unutra’. To je krivično djelo, rekao je Milanović.

– Nisam tražio da ja idem u Bruxelles već od početka zagovaram da Vlada predstavlja Hrvatsku u Bruxellesu u formatima Vijeća i na Europskom vijeću jer Vlada realno ima najviše posla, rekao je Milanović, ali dodao da se Vlada mora dogovarati s predsjednikom o pitanjima sigurnosnog i obrambenog karaktera.

Kritizirao je Plenkovića jer je na početku današnje sjednice Vlade rekao da je rasprava o spornom pitanju “prilika da cijela politička scena pokaže tko je tko i tko što zastupa” po pitanju međunarodnih odnosa.

– Drugim riječima, Plenković im poručuje: sad će se vidjeti, ja idem protiv ustava, idem na silu, maltretiram, da se vidi tko je za Ukrajinu, a tko za Rusiju, rekao je Milanović. Ustvrdio je da Plenković “krši ustav i terorizira ovu državu”.

– Ovo poprima obrise ‘light’ udara, dodao je.

Ukrajina nije ustavna saveznica

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović prethodno je odbio razmotriti dopis u kojem je zatražena njegova suglasnost za sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji EUMAM. Ustvrdio je da odluka nije u skladu s ustavom i da nije pojašnjeno po kojem ključu je Ukrajina saveznica, a što bi obvezalo Hrvatsku na vojnu pomoć.

Ministar obrane Mario Banožić rekao je u četvrtak novinarima da je Ukrajina članica NATO-ovog programa Partnerstvo za mir.

– Temeljem zakona jasno se govori da je riječ o saveznicima, članicama NATO-a i Sporazuma o miru u kojemu je Ukrajina članica od 1994. Nema prostora za stavljanje upitnika na utemeljenje ove odluke, rekao je Banožić.

Milanović tvrdi suprotno.

– Ukrajina nije saveznica. Ustav govori o saveznicima. Hoćemo li sada govoriti da su nam saveznici države s kojima smo potpisali veterinarsku konvenciju o zaštiti kokoši?, pita se predsjednik.

Dodao je da Hrvatska ima “obavezu sigurnosne pomoći ili priskakanja u pomoć članici NATO-a koja je napadnuta”, ali da ta pomoć nije apsolutna.

– Ja te mogu zaštititi od trećeg ili biti dio tog napora, ali te ne mogu zaštititi od tvog ludila i neodgovornog ponašanja kojim mene uvlačiš u nevolju (…) a to su naša sredstva, naši životi i ljudi, naglasio je Milanović.