Riba

Zagreb: Tržnica Dolac zatvorena zbog snimanja akcijske serije Strike Back
MA, FUJ

Otišla na tržnicu s planom za kupnju, a onda šok: Ovo je totalno ludilo, prijevara, neviđena pohlepa

Vi niste normalni!!, uskliknula je žena na poznatoj zagrebačkoj tržnici Jarun dok je gledala cijenu šarana kojeg je planirala kupiti za...

children-4894710_1280
Pokazala nova studija

Ova namirnica može pozitivno utjecati na društvenost kod djece

Djeca koja redovito jedu ribu mogla bi biti društvenija i ljubaznija od svojih vršnjaka, pokazuje nova britanska studija. Znanstvenici su...

Riba skuša
Evo i za koliko

Hrvatska vodeća po poskupljenju ribe i morskih plodova u zemljama EU

Započelo je ograničenje cijena 70 osnovnih prehrambenih i higijenskih artikala, među kojima su i neki riblji proizvodi. To i ne čudi jer...

ai-generated-9019884_1280
Pravo otkriće

Kako se riješiti mirisa ribe nakon kuhanja?

Prženje ili pečenje ribe često rezultira neugodnim mirisom koji se širi prostorom i zadržava satima nakon kuhanja. Iako mnogima to nije...

bakalar
Ribe ima, ali eura nema

Skočile cijene i najpopularnije blagdanske namirnice

Ribe ima ali eura nema, zaključak je umirovljenika koji svaki cent dvaput važu. Pripreme za blagdansku trpezu kažu, bolje je početi ranije,...

pexels-almapapi-2374946
Jedite je redovito

Ova namirnica smanjuje rizik od demencije

Demencija je stanje koje uglavnom pogađa osobe starije od 65 godina i često je povezano sa starenjem. Iako je istina da se šanse za

pexels-towfiqu-barbhuiya-3440682-9797030
Pazite što jedete

Koja vrsta ribe ima najmanju razinu žive?

Riba se često reklamira kao jedno od najzdravijih vrsta mesa koje možete jesti — nemasna je i može sadržavati korisne masne kiseline poput...

2021-12-03-gastro-RIBA-file-oslića-u-bijelom umaku
TVRDE STRUČNJACI

Ova riba je nazdravija za srce, ali i vitku liniju

Nedavna istraživanja ukazuju na potencijalne dobrobiti mesa koje ima velike količine masnoće, ali je, naravno, zdravije. Međutim,...

mackerel-1139778_1920
DRŽITE JE NA JELOVNIKU

Najzdravija riba na svijetu, bolja i od lososa

Skuša sadrži mnogo bjelančevina i masnoća, a više ih je u ribi ulovljenoj tijekom zime u sjevernijim krajevima. Ova riba smatra se masnom...

food-5883821_1920
HRSKAVO

Zaboravite na brašno, evo što kuhari koriste za pohanje ribe

Kuhari sve češće koriste gustin umjesto brašna za pohanje jer gustin stvara tanji i hrskaviji sloj koji bolje zadržava vlagu ribe i...

2021-10-15-gastro-RIBA-riblja-juha

HRVATSKA KUHINJA: Petkom posno – riblja juha, od svega po malo – najbolja formula!

Riblja juha je jelo spravljeno kombiniranjem ribe ili plodova mora s povrćem i temeljcem, sokom, vodom ili drugom tekućinom. Tradicionalno...

2021-10-29-gastro-RIBA-pohane srdele

GASTRO: Petkom riba – pohana srdela s ribanim sirom, najbolje, parmezanom!

Srdela se s razlogom smatra kraljicom riba, premda je imenuju i siromaškom bibom, barem je tako bilo u davna vremena. Ona je plava ribe

2021-08-0sss-gastro-

GASTRO: Muzgavci, “hobotnica za siromašne”, uz malo truda mogu biti i vrhunski gastro doživljaj!

Po definiciji iz Hrvatske enciklopedije muzgavac ili mrkač (Eledone moschata), osmokraki je glavonožac (Octopoda), okrugla tijela s 8...

riba

Riba do Uskrsa skuplja 20 posto

Cijene ribe mogle bi, prvenstveno zbog golemog rasta cijena goriva, do Uskrsa narasti između 10 i 20 posto, procjenjuju ribari i...

2021-12-03-gastro-RIBA-file-oslića-u-bijelom umaku

GASTRO: Petkom riba – oslić na bijelo u lakšoj, zdravijoj, light inačici!

Oslić na bijelo, s umakom od vrhnja za kuhanje ili jogurtom izrvorno potječe iz francuske kuhinje a vrhnje je savršeni medij za...

2021-11-26-gastro-RIBA-file-oslić-krumpir

GASTRO: Petkom riba – pečeni file oslića s prženim krumpirima i salatom

Oslić (lat. Merluccius merluccius) je bijela morska riba iz porodice Merlucciidae. Diljem naše obale ima razne nazive kao što su magarcic,...

2021-11-12-gastro-RIBA-dimljeni-losos

GASTRO: Petkom riba – carpaccio od lososa s pepelom od maslina

Carpaccio je sirovo meso ili meso ribe koje je tanko narezano ili istučeno, a služi se sirovo, obično kao predjelo. U suvremenoj se...

2021-11-05-gastro-RIBA-file-pastrva

GASTRO: Petkom riba – file pastrve s currry pastom i povrćem. Zdravo i ukusno!

Masna riba poput pastrve, gdje mast znači poželjne masnoće, izvrstan je izvor vitamina D, pa zašto ne poslužiti ovaj pikantni file s za...

2021-09-17-gastro-fish-burger

GASTRO: Kad je petak dan za ribu, počastite se fish burgerom!

Hamburger se u originalu, naravno, radi od mljevenog goveđeg mesa. No, ako imate kulturu jedenja ribe baš petkom, nema razloga da se ne...

2021-09-10-riblji-file-u-bijelom-umaku

GASTRO: Sljubljivanje nemogućeg – mlijeko i riba – riblji file u bijelom umaku!

Ako riba nije direkt iz mora, očišćena u morskoj vodi i odmah bačena na gradele, kažu gastronomski puritanci, onda nije ni riba. Par kapi

2021-09-03-gastro-sushi-losos

GASTRO: Petak je dan za ribu – sushi s dimljenim lososom!

Sushi je tradicionalno japansko jelo pripremljeno od kuhane riže začinjene octom koja se često servira sa sirovom ili dimljenom ribom. Suši...