OPG Matijević iz Žabnice ugasio proizvodnju mlijeka

Nakon dva desetljeća Miroslav Matijević prekinuo je proizvodnju mlijeka

Miroslav Matijević, nositelj OPG-a iz Žabnice (općina Farkaševac) zadnjeg je dana minule godine objavio fotografiju svoje prazne štale: prodao je posljednju litru mlijeka i prodao i posljednje grlo iz stada od 30 goveda! Nakon dva desetljeća prekida proizvodnju mlijeka. Objasnio nam je:

-Prije 20-tak godina sam imao 8 krava. Onda smo odlučili sve to povećati: proširili smo štalu i formirali stado od 30 grla, holsteina i simentalca. Krenuli smo u intenzivnu proizvodnju mlijeka. Za to sam, uz svojih 50, zakupio još dvadesetak jutara zemlje, pa smo tu proizvodili i svu potrebnu hranu. Stvari su se donekle odvijale u redu. Čak smo posljednje vrijeme imali i tri mljekomata u Zagrebu…

Što je, onda, prelomilo?

-Suočili smo se s osnovnim problemom. Cijena od 2,5 kune za litru mlijeka je preniska, da bi se s njom moglo opstati u ovom poslu. Trebalo bi proizvodnju širiti, a za to nema radne snage. Sin sa svojom obitelji nije u to „zagrizao“, jer ima svoju životnu viziju, a ja to ne mogu sam.

Kako kaže, zato je odlučio rasprodati stado i mljekomate, vratiti dvadesetak jutara zemlje koju je imao u zakupu, a na svojoj će zemlji nastaviti pomalo s ratarstvom, a okušat će se i u nekim drugim vodama. OPG nije ugasio.