Kraševa kampanja s keksima “Domaćica” izazvala burne reakcije

“Domaćica i umjetnica”, “Domaćica i programerka”, “Domaćica i menadžerica”, “Domaćica i pravnica”..., piše na kutijama popularnog Kraševog keksa
kraš domaćica košarica Goran Kovačić/PIXSELL

Kampanja tvrtke Kraš koja je na svojim popularnim keksima uz natpis “Domaćica” dodala i nekoliko čestih zanimanja želeći ukazati na kompleksnost uloge žena u društvu izazvala je burne reakcije u javnosti: od odobravanja do ocjena da je to potpuni promašaj.

Nakon što su se društvene mreže “užarile” Kraš je priopćio da je cilj njegove nove kampanje podići svijest javnosti o važnosti i kompleksnosti obveza koje u kućanstvu najčešće preuzimaju žene te osvijestiti da je briga o domaćinstvu zajednički posao svih ukućana.

– S tim smo ciljem, ponajprije kako bismo privukli pažnju građana i otvorili važnu temu, kao prvi korak kampanje uz natpis Domaćica smo dodali i nekoliko čestih zanimanja kako bismo podsjetili na to da da su žene, uz posao koji obavljaju na radnom mjestu, najčešće one koje svakodnevno brinu i o domaćinstvu, objasnio je Kraš na web stranicama.

“Domaćica i umjetnica”, “Domaćica i programerka”, “Domaćica i menadžerica”, “Domaćica i pravnica”…, piše na kutijama popularnog Kraševog keksa.

– Kampanjom želimo potaknuti sve članove društva da preuzmu svoj dio obveza i odgovornosti u domu kako bi raspodjela poslova u domaćinstvu bila ravnopravna.

U sljedećoj fazi Kraševe kampanje na društvenim mrežama će se poticati građane da preuzmu obavljanje kućanskih poslova na sebe i dokumentiraju konkretne aktivnosti kojima sudjeluju u ravnopravnoj podjeli poslova u kućanstvu. Dio kampanje bit će i edukacija mladih generacija o vlastitoj odgovornosti prema kućanskim obvezama i važnosti pravedne podjele kućanskih poslova među svim članovima.

Kraš je najavio da će u dogovoru s Institutom za hrvatski jezik i jezikoslovlje pokrenuti i inicijativu za promjenu dijela definicije domaćice u pojedinim rječnicima i osuvremenjivanje tog pojma.

Reakcije: “Namjere dobre, realizacija katastrofalna”

– Ovo je lijepo napisan tekst. Namjere su dobre, realizacija katastrofalna, smatra novinarka Snježana Pavić.

– Jao, ženama u Hrvatskoj je dopušteno da rade! Kako je to divno, evo, savršena reklama za kekse. Ono kad 19. stoljeće vlada mozgovima, napisala je Pavić na Facebooku.

Branko Kuzele, bivši urednik i osnivač Z1 televizije, ocijenio je da “ti preuzetni sveznajući mladi marketingaši misle da uspostavljaju nove standarde temeljeći ih na pogrešnim premisama potpuno zapostavljajući osnovne postavke nekih brendova”.

– ‘Domaćica’ nikad nije imala veze s domaćicom! Sada kada su je povezali, više nikada neće biti ‘Domaćica’ već uvijek sinonim za domaćicu! Bravo. Uspjeli su, napisao je na Facebooku..

Aktivistica za ljudska prava Sanja Sarnavka rekla je da “ovo mali Perica i mala Perica zovu genijalnom kampanjom. Jer jadni, oboje, ništa ne razumiju.”

– U situaciji kad žene, bez obzira na razinu obrazovanja, i dalje obavljaju preko 80 posto kućanskih poslova, raditi kampanju kojom tu situaciju još i slaviš i promičeš, totalno je nazadnjaštvo, napisala je Sarnavka dodavši da ju “Kraš može zaboraviti do daljnjega”.

S druge strane Matija Babić, osnivač utjecajnog portala Index, kaže da mu je “ovo baš fora, kao i još puno stvari koje radi Kraš u zadnje vrijeme”.

– Nekad pogode, nekad fulaju, ali u moru beskarakternih dosadnih korporacija koje paze da se nikom ne zamjere, Kraš radi nestandardne stvari, riskiraju, imaju karakter i na tom im svaka čast, napisao je.

Hrvatska
Izbor urednika