Nova devastacija prostora ili nužna higijena?

Kontroverze oko izmjena GUP-a: Investitori zabrinuti, političari kritični

Prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana koji je krajem lipnja stavljen na javno savjetovanje izazvao je brojne pozitivne, ali i negativne komentare. Mnogi se raduju tome što više neće biti prenamjena zelenih zona u građevinske, no oporbene zagrebačke političare brine pokretanje javne rasprave o tako važnom dokumentu stavlja usred ljeta. I ne samo to
Zagreb: Pogled sa Zagrebačke katedrale na centar grada Tomislav Miletic/PIXSELL

Kao što smo i ranije pisali, prijedlog GUP-a zabrinuo je investitore koji smatraju da će izglasavanje ovakvog plana dovesti do smanjenja građevnih parcela, što će rezultirati potencijalnim novim povećanjem cijena na tržištu nekretnina u Gradu Zagrebu koje su i ovako na rekordnim razinama. Vjeruju da će i novi GUP natjerati investitore na ulaganje izvan Grada Zagreba zbog ukidanja brojnih građevinskih zona.

Minimum higijene 

Bivša ministrica graditeljstva i prostornog uređenja te pročelnica u Gradskom zavodu za planiranje Grada Zagreba, saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš smatra kako je su predložene promjene “jedna prijeko potrebna higijena generalnog urbanističkog plana“.

– Na ovaj prijedlog gledam kao minimum od minimuma higijene koju je GUP trebao dobiti i očekujem da bi u budućnosti grad Zagreb trebao dobiti jedan novi generalni s nekim novim naznakama. O ovom prijedlogu te se nove naznake i neki novi smjerovi i vide- kaže Anka Mrak Taritaš.

Na kritiku investitora odgovara da u Zagrebu postoji 50 tisuća praznih stanova te se pita kolika je realna potreba za izgradnjom novih stanova. Smatra i da investitori trebaju okrenuti razvoju “preskočenih dijelova” grada kojima je nužna transformacija

– Građevinari uvijek pronaći nekakve zamjerke u prostornim planovima, ali da će realno i po ovom prijedlogu GUP-a građevinari moći graditi 2000-2500 novih stanova – kaže Mrak Taritaš.

Ideja vodilja ove promjene ovakvog GUP-a je politika odrasta

Predsjednik Zagrebačkog HSLS-a i saborski zastupnik Darko Klasić smatra kako i ovaj prijedlog GUP-a nastavlja praksu donošenja ad hoc rješenja koji ostavljaju devastaciju i nered u prostoru.

– Nažalost rješenja samo ovaj puta obojena političkim prioritetima nove gradske vlasti i posljedice će biti iste a koliko vidimo na prostoru prometa i njegovog funkcioniranja još i gore – smatra Klasić.

Dodaje da izostanak prometnih rješenja i ukidanja poslovnih zona pokazuje da je ideja vodilja ove promjene ovakvog GUP-a bila politika odrasta koje zastupa stranka Možemo i Tomislav Tomašević.

-Zbog takvih rješenja Zagreb postaje neprivlačan za ulaganje i poduzetništvo, a nisu vidljivi ni strateški projekti kojima će Zagreba iskoračiti na novu stepenicu razvoja i postati od regionalnog grada centralnoeuropska prijestolnica – rekao nam je Darko Klasić.

Tržište će reagirati tako da će cijene rasti

Nestranačka zastupnica u Gradskoj skupštini Dina Vasić sličnog je mišljenja. Ističe kako ovim prijedlogom GUP-a Gradska uprava nije predvidjela širenje grada i moguće proračunske prihode od eventualnog širenja te ističe da ovaj prijedlog GUP-a ne predviđa ni rješavanje stambenog pitanja mladih.

– Zbog toga će se cijene stambenih kvadrata zadržati na istoj razini ili biti još više, jer će ponuda i potražnja biti u disbalansu. Dakle, bit će prevelika potražnja za stanovima, a premala ponuda, a zbog toga će tržište reagirati tako da će cijene rasti, a to onda je u totalnoj koliziji sa svime onime što je Tomaševićeva administracija govori o priuštivom stanovanju- objašnjava zastupnica.

Zastupnika SDP-a u Gradskoj skupštini Renata Peteka brine to što se javna rasprava u jednom tako važnom dokumentu kao što je GUP odigrava u gluho doba ljeta. Citirao je i trenutnog gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji je prije pet godina zbog stavljanja sličnih izmjena i dopuna GUP-a u javnu raspravu u gluho doba ljeta kritizirao Milana Bandića, nazivajući tadašnju ljetnu raspravu, anti-javnom raspravom!

– I ne, ne radi se o novom GUP-u koji je obećao donijeti u ovom mandatu, već o izmjenama kao što je to radio i Bandić – napominje Petek na društvenim mrežama.

Kozmetičke izmjene koje služe u predizborne svrhe

I zastupnik novoosnovane zagrebačke stranke Plavi grad u Skupštini Ivica Lovrić smatra kako Zagrebu nakon 20 godina zaista treba potpuno novi Generalni urbanistički plan.

-A što se tiče ovog prijedloga, ponovit ću, to su samo kozmetičke izmjene koje služe u predizborne svrhe. Eto, kao tobože se nešto radi, donosi se nešto novo – smatra Lovrić. Dodaje da je ono što je zabrinjavajuće da će potencijalnim investitorima poskupiti gradnju je da će Zagrepčani sve teže i teže dolaziti do stanova jer će cijena stambenog kvadrata biti znatno viša, a prihodi komunalnog doprinosa grada Zagreba sve manji.

Podsjetimo, Grad Zagreb uputio je 28. lipnja prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP) grada Zagreba u javnu raspravu, koja prema zakonskim propisima traje maksimalno 15 dana, odnosno od 28. lipnja do 12. srpnja 2024. godine.

GUP grada Zagreba donesen je 2007. godine, te je tri puta mijenjan, a zadnje cjelovite izmjene i dopune usvojene su davne 2016. godine. S obzirom na sveobuhvatni karakter izmjena vjerojatna je i druga javna rasprava koja će se održati u jesen.

 

Aktualno
Grad Zagreb