Razgovor s povodom

Lovrić: Od najavljene transparentnosti i otvorenosti, vlast u Zagrebu otišla je u sasvim drugu krajnost – potpunu zatvorenost

Ivica Lovrić, gradski zastupnik, nekadašnji gradski pročelnik i savjetnik gradonačelnika Milana Bandića, ali kratko i Tomislava Tomaševića, za naš portal kaže kako mu se čini, da trenutna garnitura na vlasti nema ni neke volje ni ljubavi prema ovom gradu, a vode ovaj grad
Zagreb: Gordana Rusak i Ivica Lovrić održali konferenciju za medije Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Do sljedećih lokalnih izbora u svibnju 2025. godine imamo još nepunih jedanaest mjeseci. S njima završava superizborna godina političkih obećanja, nuđenja novih rješenja i pogleda. Upravo je sad prava prilika i da se podsjetimo na rad Gradske uprave Grada Zagreba i gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Ivica Lovrić, gradski zastupnik, nekadašnji gradski pročelnik i savjetnik gradonačelnika Milana Bandića, ali kratko i Tomislava Tomaševića, za naš portal kaže kako mu se čini, da trenutna garnitura na vlasti nema ni neke volje ni ljubavi prema ovom gradu, a vode ovaj grad.

-Pomalo apsurdno- zaključuje Ivica Lovrić.

-Mislim da je najbolje ocjenu protekle tri godine svog mandata dao sam Tomislav Tomašević prije nekoliko dana kad je rekao da će u sljedećem mandatu sagraditi Jarunski most koji je trebao sagraditi u ovom- kaže Ivica Lovrić.

Podsjeća kako je zagrebački gradonačelnik nešto slično rekao i za odlagalište otpada Jakuševec kojeg je obećao zatvoriti u ovom mandatu, a sad govori da će ga zatvoriti u sljedećem mandatu.

-Načelno, sve ono što je najavio da će napraviti u ovom mandatu prolongira se za sljedeći. Ali ja sam čvrsto uvjeren da mu Zagrepčani taj sljedeći mandat neće dati, pogotovo što sam kaže da nije izvršio obećanja- smatra Lovrić.

Sve što Tomašević u proteklih godinu dana radi je u funkciji promocije

Kaže da je sve ono što je Tomašević uspio izvršiti je da nam je grad devastiran, neuredan, zapušten.

-Uspio je onemogućiti komunalne službe da funkcioniraju, počevši od zagrebačkih cesta, ZET-a, Čistoće, a Zrinjevcu i Zagrebačkoj plinari da ne govorim i tako dalje. Prema tome vjerujem da će njegov nerad, odnosno loš rad i često dokazana, svjesna prevara i obmana birača doći na naplatu za 11 mjeseci- smatra gradski zastupnik.

Emica Elvedji/PIXSELL

Skupštinskog zastupnika zamolili smo da komentira i novi prijedlog GUP-a kojim se namjerava prepoloviti gradnja u novih stambenih kvadrata u Zagrebu. Zbog toga bi grad mogao izgubiti investitore i veliki prihod u proračunu od komunalnih naknada.

Lovrić smatra kako sve što Tomašević u proteklih godinu dana radi je u funkciji promocije.

“Naročito je aktivan nego od početka ove kalendarske godine. Prvo zbog parlamentarnih izbora pa europskih, a sad i lokalnih. Vidimo da je on debelo svakodnevno u kampanji, a mislim da ovo što radi po pitanju GUP-a u su kozmetičke izmjene“, kaže Lovrić i dodaje da nikad nije čuo da je netko krenuo donositi izmjene GUP-a na kraju mandata.

Zbog Tomaševića Zagrepčani sve teže i teže dolaziti do stanova

Zaključuje da Zagrebu nakon 20 godina zaista treba potpuno novi generalni urbanistički plan i dodaje da će taj plan imati snage donijeti novoizabrana vlast za godinu dana.

-A što se tiče ovog prijedloga, ponovit ću, to su samo kozmetičke izmjene koje služe u predizborne svrhe. Eto, kao tobože se nešto radi, donosi se nešto novo. Sad zamislite Tomašević pompozno najavljuje da je novim GUP-om predviđena gradnja tri mosta. Ali ta tri mosta predviđena su i u postojećem GUP-u- kaže Lovrić i dodaje da se ne radi ni o čemu novom te da je tako i s drugim Tomaševićevim “idejama”.

Dodaje da je ono što je zabrinjavajuće da će potencijalnim investitorima poskupiti gradnju je da će Zagrepčani sve teže i teže dolaziti do stanova jer će cijena stambenog kvadrata biti znatno viša, a prihodi komunalnog doprinosa grada Zagreba sve manji.

-Trenutno se u gradu Zagrebu radi oko 3000 stanova. Ako zažive ove Tomaševićeve promjene onda će se graditi puno manje od 3000, a trebamo ih negdje oko 10,000- domeće zastupnik.

Što se tiče stanogradnje i priuštivog stanovanja, što je, kako napominje gradski zastupnik, “omiljena” tema Tomaševićeve administracije, podsjeća kako je Tomaševića sačekao gotov projekt 300 i nešto stana u podbrežju sa svom dokumentacijom pripremljen zemljištem.

-On te radove ni nakon više od 3 godine nije započeo i pitanje je što je taj radio 3 godine po tom pitanju radio. Nekih novih projekata za priuštivo stanovanje on nema. Međutim, on je svojom odlukom o najmu gradskih stanova ugrozio brojne građane. Mnogi korisnici gradskih stanova će se zbog njegove odluke morati seliti ili će se seliti jer im je drastično poskupjela cijena najma- podsjeća Lovrić i dodaje da on često radi sasvim suprotno od onog što je obećavao.

Zagrebačke tramvaje i autobuse tri godine se uopće ne održava

U razgovoru smo se dotakli i gradonačelnikovog obećanja da će kupiti nove tramvaje. Lovrić je spomenuo epizodu s kupovinom 28 godina starih tramvaja iz Augsburga koji su kako je gradonačelnik rekao, skoro pa novi te dodao da se boji ponavljanja iste situacije.

-Tomašević često ponavlja sintagmu da Grad Zagreb zadnjih 15 godina nije kupio niti jedan tramvaj, zaboravlja pri tome reći da je prije 15 godina odjednom kupljeno 142 nova tramvaja. Prema tome, ako odjednom kupite 142 tramvaja onda sigurno sljedećih 15 godina nećete kupovati nove- podsjeća zastupnik.

Dodaje i da je puno veći problem to što se zagrebačke tramvaje i autobuse tri godine uopće ne održava.

Tomislav Miletic/PIXSELL

-To je puno veći problem nego kupovina novih. Tomašević je bez dezorganizirao ZET, cjelokupnu organizaciju poduzeća, posebno službu održavanja, tako da vam dnevno od 10 do 30 posto vozila ne iziđe niti autobusa niti jer nisu ispravna- tvrdi zastupnik.

Prema tome, zaključuje Lovrić, i kad Tomašević kupi i kad stignu novi tramvaji, a stići će novih 20 tramvaja koji su bili planirani puno ranije od Tomaševićevog dolaska na vlast i koje je Vlada RH platila prije njegovog dolaska na vlast, ali opet, ako ih bude održavao Tomašević bit će kao i s postojećim.

Naš sugovornik je podsjetio da je gotovo trećina tramvaja kupljenih prije 15 godina u garažama jer su neispravni.

-Jedan tramvaj košta oko 2 milijuna eura i umjesto da se s tim novcem održavaju postojeći tramvaji koji su kvalitetni i dobri, kupuju se novi- napominje Lovrić i dodaje da je to apsurdno o tome i govoriti.

-Imali smo ovaj slučaj prošlog tjedna s autobusom koji se doslovno raspao, jer se ne servisira, a voze ga dok se skroz ne raspadne. Samo dragi Bog čuva Zagrepčane da do sad nisu stradali- kaže Lovrić.

Demokratičnost u Skupštini je srozana

Ivica Lovrić je dugo vremena proveo u zagrebačkoj politici i kao zastupnik u Skupštini i pročelnik te savjetnik gradonačelnika. U razgovoru smo se podsjetili i na sjednice Skupštine u mandatima Milana Bandića kojeg su zastupnici aktivnije i više kritizirali, bombardirali pitanjima na aktualnom satu bez obzira bili u njegovom klubu ili jednom od klubova oporbenih zastupnika. Lovrić smatra kako je demokratičnost u Skupštini srozana.

Tvrdi da je do srozavanja rada zastupnika došlo zbog Poslovnika Skupštine kojeg je usvojila trenutna većina a po kojem oporba praktički ne može napraviti ništa.

Davor Puklavec/PIXSELL

-Jedva da možete nešto i govoriti, ako nešto i kažete kao što sam i sam puno puta znao reći, onda Tomašević prijeti tužbom. Ako iznesete istinu, ako iznesete činjenicu, onda on s pozicije gradonačelnika prijeti tužbama. Neki zastupnici se toga i boje. Međutim, poslovnik je toliko srezao mogućnosti i ovlasti oporbenih zastupnika da je to dovedeno do apsurda. Drugo, vladajući koji ih imaju više od 50 posto zastupnika praktički ne sudjeluju u radu skupštine, samo dižu ruke kad trebaju-kaže Lovrić i dodaje da nekad ima dojam da zastupnici vladajuće većine kao da i ne prate što se događa, samo gledaju monitor kad je vrijeme da pritisnu dugme za ili protiv ako se radi o kakvom prijedlogu oporbe.

Lovrić spominje još jedan problem oko demokratičnosti i transparentnosti u Skupštini, a to je što su novinarima koji prate rad Skupštine otežali rad.

-Prije su novinari imali novinarsku sobu odmah pored vijećnice, mogli su boraviti za vrijeme sjednice u vijećnici. Također imali smo na lokalnim televizijama direktan prijenos, sve su to prije tri godine ukinuli. Novinari više ne smiju dolaziti u vijećnicu, moraju biti u prizemlju, nemaju izravan doticaj sa zastupnicima, a prijenos sjednice imamo preko YouTubea na kojem sjednicu prati 60-ak ljudi, većinom novinara, umjesto tisuća građana koji su je nekad mogli pratiti na lokalnim televizijama- opisuje situaciju Lovrić.

Trenutna garnitura nema nikakvih kompetencija za voditi Zagreb

Dodaje da su takvi uvjeti rada u Skupštini realna slika demokratičnosti i transparentnosti aktualne vlasti.

-Imamo manje od godinu dana do izbora i nadam se da će građani na tim izborima kazniti aktualnu vlast. Očekujem da će građani kazniti ovaj nerad i tu izbornu prevaru, jer je Tomašević jedno obećavao prije izbora, a potpuno drugo radi- kaže Lovrić.

Dodaje da mu se svakodnevno obraćaju građani koji jednostavno ne mogu stupiti u kontakt s Gradskom upravom ili s predstavnicima Holdinga.

-Znači od jedne najavljene transparentnosti i otvorenosti otišla jednu sasvim drugu krajnost potpune zatvorenosti. Ako ne funkcioniraju službe, ako tramvaj umjesto šest minuta čekate prosječno 18 ili 20 minuta, a o nesnosnim gužvama u prometu, najezdama komaraca kojih je nikad više iako smo uvezli talijanske sterilne komarce za tisuću eura komad, da ne govorim o propasti plinare nakon 160 godina poslovanja, vjerujem da građani to pomno prate registriraju i da će sukladno tome i glasati na izborima- kaže Lovrić.

Neva Zganec/PIXSELL

Dodaje i da je zbog toga s dijelom oporbenih zastupnika osnovao novu lokalnu stranku Plavi grad s kojom će izaći na izbore i učiniti sve da Možemo maknu s vlasti.

-Ne zato da bi bilo odu jedni, a dođu drugi, nego zaista zato što trenutna garnitura nema nikakvih kompetencija za voditi Zagreb. Nekad mi se čini, da nemaju ni neke volje i ljubavi prema ovom gradu, a vode ovaj grad. Pomalo apsurdno- zaključuje Ivica Lovrić.

Grad Zagreb
Intervju
Politika