Prijedlog koji se nalazi u javnom savjetovanju izazvao negodovanje

Investitori najavljuju rast cijena stanova u Zagrebu; Panian i Zurovec: Naši gradovi mogu prihvatiti još stanovnika

I dok se Zagreb bori s iseljavanjem, smanjenom kvalitetom života i uvjeta, manji gradovi oko njega se razvijaju uz često i mnogo niže cijene kvadrata stambenog prostora
Šibenik: Završna faza radova na POS-ovim stanovima na Biocima Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Grad Zagreb uputio je prošlog tjedna prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP) grada Zagreba u javnu raspravu, koja prema zakonskim propisima traje maksimalno 15 dana, odnosno od 28. lipnja do 12. srpnja 2024. godine. Generalni urbanistički plan grada Zagreba (GUP) temeljni je prostorno-planski dokument koji određuje način i uvjete gradnje te uređenja i zaštite prostora središnjeg naselja Grada Zagreba, a već je sam prijedlog koji se nalazi u javnom savjetovanju izazvao negodovanje.

-Ovim izmjenama i dopunama GUP-a Grada Zagreba uvodimo red u prostor nakon desetljeća neuravnotežene gradnje, osiguravamo prostor za društvene sadržaje, čuvamo i širimo zelene površine te uvodimo preporuke za zelenu gradnju- rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba, predstavljajući izmjene i dopune GUP-a.

Međutim, kako su nedavno za Jutarnji list istakli iz jedne od najvećih nekretninskih grupacija, Alfa stan, to izgleda neće biti moguće izvesti ako se ovakav GUP usvoji. Naime, iz Alfa stana pohvalili su očuvanje zelenih pojaseva grada i izgradnju infrastrukturnih sadržaja, koja se u novom prijedlogu GUP-a spominje, no upozorili su na potencijalno novo povećanje cijena na tržištu nekretnina u Gradu Zagrebu koje su i ovako na rekordnim razinama. Vjeruju da će i novi GUP natjerati investitore na ulaganje izvan Grada Zagreba, primjerice u okolicu Zagreba zbog ukidanja brojnih građevinskih zona.

Pitanje je mogu li to gradovi u okolici Zagreba podnijeti. Naime, zbog brojnih prednost koje nude, gradovi u okolici Zagreba posljednjih godina postali su poželjna mjesta za život. Iseljavanje iz Zagreba pogotovo se ubrzalo nakon potresa.

Panian: Po priljevu stanovnika radimo nove vrtiće

Gradonačelnik Nenad Panian kaže kako Dugom Selu neće biti problem “primiti” još nekoliko tisuća stanovnika.

-Infrastrukturno to neće biti nikakav problem. Imamo još mjesta u centru grada za zgrade i obiteljske kuće u okolici. Po sadašnjoj infrastrukturi možemo primiti još pet tisuća stanovnika samo u centru grada- kaže Panian.

Dodaje i da namjeravaju graditi još jedan vrtić sljedeće godine te da su u planu još dodatna dva. “Uglavnom po priljevu stanovnika radimo nove vrtiće, a Županiju čekamo za izgradnju još dvije škole”, kaže gradonačelnik Dugog Sela i dodaje da su u Dugom Selu svi dobrodošli.

Emica Elvedji/PIXSELL

Zurovec: Građevinske tvrtke su dobrodošle u Svetu Nedelju

A slično govori i njegov kolega gradonačelnik sa zapadnog dijela županije, Dario Zurovec.

-S obzirom na sadašnji kapacitet kojeg imamo i na prostor i površinu kojeg Sveta Nedelja ima, smatram da možemo primiti pet do deset tisuća stanovnika, a da se ne naruši postojeća kvaliteta života. Prostora dakle ima, ali smatramo da ne treba sad ludovati i raditi Hong Kong- kaže Zurovec i naglašava kako infrastrukturno toliki broj dodatnih stanovnika Sveta Nedelja može podnijeti.

Također gradonačelnik Svete Nedelje dodaje da su građevinske tvrtke dobro došle u Svetu Nedelju.

Patrik Macek/PIXSELL

Na pitanje može li Grad Sveta Nedelja pratiti priljev stanovništva s mjestima u vrtiću i školama, Zurovec odgovara:

-To će se paralelno s doseljavanjem raditi. Mi imamo dovoljno površina za društvenu namjenu kako bi gradili nove vrtiće, nove škole, pa čak i novu ambulantu. A ne bi bilo loše ni da dobijemo i novi T2 tim Hitne pomoći kao ispostavu u Svetoj Nedelji s obzirom na to da ćemo imati uvjete- kaže Zurovec.

I dok se Zagreb bori s iseljavanjem, smanjenom kvalitetom života i uvjeta, manji gradovi oko njega se razvijaju uz često i mnogo niže cijene kvadrata stambenog prostora. Može se zaključiti kako je Tomašević svojom “stambenom politikom” omogućio niže cijene stanova i obiteljskih kuća mladima i mladim obiteljima izvan Zagreba.

Aktualno
Dugo Selo
Grad Zagreb
Izbor urednika
Sveta Nedelja