Bivša ministrica graditeljstva

Anka Mrak-Taritaš: Nove izmjene i dopune zagrebačkog GUP-a su jedan ozbiljan korak naprijed, prijeko potrebna higijena grada

Grad Zagreb uputio je prošlog tjedna prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana grada Zagreba u javnu raspravu. Naravno da su najavljene izmjene dovele do brojnih kritika, pogotovo među od strane investitora, no Anka Mrak-Taritaš, arhitektica i bivša ministrica graditeljstva i prostornog uređenja te pročelnica u Gradskom zavodu za planiranje Grada Zagreba za 01Portal kaže kako su ove izmjene jedna prijeko potrebna higijena trenutnog GUP-a
Zagreb: Anka Mrak Taritaš o temi  “Afera na Geodetskom fakultetu i uloga EPPO-a” Anka Mrak Taritas. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Grad Zagreb uputio je prošlog tjedna prijedlog izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana (GUP) grada Zagreba u javnu raspravu, koja prema zakonskim propisima traje maksimalno 15 dana, odnosno od 28. lipnja do 12. srpnja 2024. godine. Generalni urbanistički plan grada Zagreba temeljni je prostorno-planski dokument koji određuje način i uvjete gradnje te uređenja i zaštite prostora središnjeg naselja Grada Zagreba.

Uspostavljamo balans između stambene izgradnje i društvenih sadržaja

-Ovim izmjenama i dopunama GUP-a Grada Zagreba uvodimo red u prostor nakon desetljeća neuravnotežene gradnje, osiguravamo prostor za društvene sadržaje, čuvamo i širimo zelene površine te uvodimo preporuke za zelenu gradnju- rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba, predstavljajući izmjene i dopune GUP-a.

Luka Batelic/PIXSELL

-Ujedno, uspostavljamo balans između stambene izgradnje i društvenih sadržaja, kako bi ne samo popravili sadašnju situaciju koja na mnogim mjestima nije zadovoljavajuća, nego i predvidjeli taj balans u budućem razvoju grada i daljnjoj stanogradnji koju će obavezno pratiti društvena infrastruktura kao što su dječji vrtići, škole, zdravstvene i kulturne ustanove. Osim toga, ovim izmjenama i dopunama GUP-a potičemo, štitimo i unaprjeđujemo stanovanje u centru grada, kako bi on bio privlačno mjesto za stanovanje, a ne samo za turizam- istaknuo je gradonačelnik Tomašević.

Potencijalno novo povećanje cijena na tržištu nekretnina u Gradu Zagrebu

Podsjetimo, plan platforme/stranke Možemo uvijek je bio, barem na papiru, omogućiti priuštivo stanovanje građanima Zagreba. Upravo su zato u kolovozu 2023. godine i digli paušalni porez za kratkotrajno turističko iznajmljivanje. Glavna pobuda je bila da se stanovi umjesto turistima, iznajmljuju stanovnicima grada. Također, gradska vlast je uvijek isticala da joj je želja u Zagrebu stvoriti preduvjete za priuštivo stanovanje, ne samo padom cijena najamnina već i cijena kvadrata stanova. Međutim, kako su nedavno za Jutarnji list istakli iz jedne od najvećih nekretninskih grupacija, Alfa stan, to izgleda neće biti moguće.

Iz Alfa stana pohvalili su očuvanje zelenih pojaseva grada i izgradnju infrastrukturnih sadržaja, no upozorili su na potencijalno novo povećanje cijena na tržištu nekretnina u Gradu Zagrebu koje su i ovako na rekordnim razinama. Vjeruju da će i novi GUP natjerati investitore na ulaganje izvan Grada Zagreba, primjerice okolicu Zagreba zbog ukidanja brojnih građevinskih zona.

Prijeko potrebna higijena generalnog urbanističkog plana

Anka Mrak-Taritaš, arhitektica i bivša ministrica graditeljstva i prostornog uređenja te pročelnica u Gradskom zavodu za planiranje Grada Zagreba kaže kako je na ove izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana gledala s jedne stručne strane i smatra kako je ovaj prijedlog jedna prijeko potrebna higijena generalnog urbanističkog plana.

-Trenutni GUP je zaista imao niz stvari koje nisu bile dobre i koji uopće nisu bili planerski uredu. I na ovaj prijedlog gledam kao minimum od minimuma higijene koju je GUP trebao dobiti i očekujem da bi u budućnosti grad Zagreb trebao dobiti jedan novi generalni s nekim novim naznakama. O ovom prijedlogu te se nove naznake i neki novi smjerovi i vide- kaže Anka Mrak Taritaš.

Komentirala je i kritike investitora koji su se žalili da će ih smanjenje građevnih površina u novom planu natjerati na ulaganja izvan Zagreba. Saborska zastupnica smatra da je osnovni problem taj što Hrvatskoj nedostaje jedna suvisla stambena politika.

-Mi u gradu Zagrebu u ovom trenutku imamo 50,000 praznih stanova koji se ne koriste, a imamo stalnu potrebu za izgradnjom novih stanova. Pitanje je koliko je to realna potreba za izgradnjom novih stanova, a koliko sami građevinari imaju kapacitete za izgradnju novih stanova- kaže Mrak Taritaš.

Također pita se zbog čega se novi stanovi trebaju graditi u nerazvijenim dijelovima grada na zelenim ili neizgrađenim površinama. Smatra kako se trebamo okrenuti “preskočim dijelovima” kojima je nužna transformacijama pojedinih dijelova grada, a koji po trenutnom GUP-u imaju nekakve mješovite namjene.

Centar grada postaje isključivo namijenjen za turizam, a ne za stanovanje i život

Bivša ministrica graditeljstva napominje kako je ovaj prijedlog izmjena i dopuna GUP-a napravio jedan iskorak vezan uz sam centar Zagreba.

-S centrom grada Zagreba počelo se događati ono što se događa i s centrima drugih gradovima u kojima centar postaje isključivo namijenjen za turizam, a ne za stanovanje i život. Prvo su iz centra otišli trgovački sadržaji u trgovačke centre, pa se u centru gradova više nije obavljala trgovina i sve ostalo na način kako je to bilo uobičajeno, a sad je iz centra grada Zagreba, kao i kod nekih drugih gradova otišlo i stanovanje. Ostali su stanovi koji su isključivo namijenjeni za turistički najam. Tako grad odumire- kaže Mrak Taritaš i dodaje kako se s gradom treba suvislo baviti.

Zoe Sarlija/PIXSELL

Kaže da će građevinari uvijek pronaći nekakve zamjerke u prostornim planovima, ali da će realno i po ovom prijedlogu GUP-a građevinari moći graditi 2000-2500 novih stanova. No naglašava kako ovaj prijedlog izmjena i dopuna GUP-a najviše govori o idejama o transformaciji preskočenih dijelove Grada koje treba privesti novoj namjeni.

-Dakle ovo nije novi GUP, ovo je samo higijena nužna važećeg GUP-a koji između ostalog govori i o potrebi donošenja detaljnih planova. To su urbanistički planovi koji će onda definirati eventualno nove kvartove, ali grad Zagreb ima potencijala, poput Zagrepčanke koja je neiskorištena površina ili Velesajma koji je također neiskorišteni potencijal- kaže bivša ministrica.

Dodaje da su to preskočeni dijelove grada koji su komunalno opremljeni i da se upravo u tim područjima investitori teže odlučuju za gradnju jer je izgradnja nešto skuplja i kompliciranja.

-Ali izgradnja u drugim dijelovima ili rubnim dijelovima grada je dodatno opterećenje za grad jer se onda taj dio mora razviti komunalnu infrastrukturu i sve ostalo- kaže bivša ministrica i naglašava da Grad Zagreb ima i potencijal u postojećem tkivu i da je ovaj prijedlog izmjena i dopuna GUP-a tako zapravo krenuo razmišljati.

Ovaj prijedlog izmjena i dopuna GUP-a uvodi red

Naglašava kako i postojeći GUP imao brdo iznimaka te da su te iznimke su najčešće bile za pojedine zgrade ili za pojedine čestice.

-Pa recimo za cijelu ulicu vrijedi jedno pravilo, a za jednu kuću u toj ulici vrijedi drugo pravilo. Ovom izmjenom i dopunom GUP-a je to pospremljeno i toga više nema. On dovodi red. Ove promjene i izmjene plana GUP-a vraćaju GUP na ono što on treba biti, GUP ne rješava jednu parcelu, on je generalni plan razvoja jednog grada- kaže Mrak Taritaš.

Kaže da bi voljela da se donese i novi GUP po uzoru na europske metropole, ali naglašava kako su ove izmjene i dopune GUP-a jedan ozbiljan korak naprijed i da bi ga zaista kao takvog treba gledati.

-Ozbiljan korak naprijed, ozbiljan potencijal i meni se čini da je jedno svjetlo na kraju tunela s obzirom na planiranje razvoja Zagreba.

Podsjetila je da je donošenje GUP-a ili izmjena i dopuna GUP-a u posljednjih 25 godina bilo zaista prepuno skandala, prepuno afera te smatra kako ovaj prijedlog izmjena GUP-a zaista vraća grad građanima.

Most nećete otići kupiti u Bauhausu

Tomašević je najavom novog GUP-a obećao i gradnju tri nova mosta. Mostovi koji spajaju Lanište i Jarun te most u Savskoj Opatovini trebali bi biti gotovi 2027., 2028. i 2031. godine. Podsjetimo, Tomaševićeva vlast u ožujku 2023. godine odustala je od gradnje Jarunskog mosta, a sad najavljuje gradnju čak tri.

-Nekako mi ti rokovi čine malo ambicioznim. Realno, vi most nećete otići kupiti u Bauhausu i montirat most. Nego ćete morati napraviti niz studija niz analiza prometnih s aspekta zaštite okoliša, transformirati promet, onda isprojektirati- kaže Mrak Taritaš i dodaje da cijeli taj proces traje barem jednu, dvije, tri godine i jedno dvije tri godine traje proces izgradnje mostova koji se grade u tkivu grada, a grad mora mora funkcionirati bez obzira na sve.

-Mislim da su to neki rokovi koji su onako nerealno obećani. Da bi ti rokovi bili izvedivi mi bismo sad trebali imati ove projekte i dozvole o kojima sam govorila maloprije, a to nemamo- kaže Anka Mrak Taritaš.

Aktualno
Grad Zagreb
Izbor urednika
Politika