Zastupnica u Gradskoj skupštini

Dina Vasić: Tomašević je prekršio sva predizborna obećanja i usporava razvoj Zagreba

Dina Vasić u ekskluzivnom intervju za 01Portal osvrnula se na aktualno stanje u gradu
Zagreb: Dina Vasić o SDP-u i Možemo Dina Vasić/Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Intenzivnih dvanaest mjeseci izbornih poruka, političkih obećanja i rješenja završavaju lokalnim izborima. Gradonačelnika Grada Zagreba, gradonačelnike, župane i općinske načelnike birat ćemo, ako ne bude kakvih nepredviđenih iznenađenja i ako se bude sve odrađivalo po ustaljenoj praksi, treću nedjelju u svibnju, 18. svibnja 2025. godine na mandat od četiri godine. A s obzirom na to da nakon tri, blago rečeno, burne godine, Tomislav Tomašević vjerojatno ide na ponovno osvajanje mandata upitali smo nestranačku zastupnicu u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Dinu Vasić da za 01portal komentira protekle tri godine rada Tomaševićeve administracije.

– Protekle tri godine mogu opisati kao tri godine nečinjenja, tri godine kvazi sanacije financijskih dubioza. Kako je moguće da je Tomislav Tomašević bez dana radnog iskustva ili s ograničenim radnim iskustvom uspio sanirati gradske financije, za koje mi, uzgred rečeno, nikad nismo mogli saznati u kakvom su pravom stanju bile, jer nikad nije došao onaj nalaz nezavisne revizije, odnosno Tomašević ga nikad nije javno pokazao, a u isto vrijeme Zagreb nikad nije bio toliko zapušten, toliko neorganiziran i usporen, ali u svim segmentima, od javnog prijevoza do problema s odlaganjem otpada – kaže Dina Vasić.

Grad je u sve gorem stanju i kao sustav stihijski funkcionira

Smatra kako je Tomašević prekršio sva predizborna obećanja te da usporava razvoja grada.

– Kad gledam iz ekonomske perspektive, grad je u sve gorem stanju i kao sustav stihijski funkcionira, a rješenja se ad hoc donose kako bi se građanima zamazale oči, ali realno grad uopće nije napredovao- smatra skupštinska zastupnica.

Na komentar da se gradonačelnik Tomašević u medijima hvali kako je financijski stabilizirao grad i da će tek u sljedećem mandatu moći krenuti u sanaciju Jakuševca, gradnju mostova, vrtića, kupnju tramvaja i svega ostalog što je obećao, Vasić odgovara da se gradonačelnik nakon samo godinu i pol mandata hvalio da je sanirao financije.

Davor Puklavec/PIXSELL

– A sad ja pitam, kako je moguće, ako je zaista bio tako velik dug, da ga netko tko je potpuno nesposoban, sanira u godinu i pol dana?- pita zastupnica i dodaje: – A što se onda između tih godinu i po dana do sada radilo? Zašto onda u proteklih godinu i pol dana nisu pokrenuti razvojni procesi, ako je saniran dug. I dok se oni sada hvale time da su financijski sanirali dugove, za gradnju bazena u Španskom su se de facto zadužili. Postavlja se pitanje i što se dogodilo s onim starim zaduženjima, zašto ona nisu korištena za razvojne projekte.

Ponavlja kako se ni ovaj bazen u Španskom neće financirati direktno iz proračunskih ušteda, nego će se financirati zaduženjima.

– Dakle, godinu dana do kraja mandata, kada trebaju pokazati što su uspjeli napraviti novcem građana, gradska vlast za projekte diže kredite – napominje zastupnica.

Dodala je da je posljednjih par mjeseci Tomaševićeva administracija iz gradskog proračuna iščupala preko 800 tisuća eura na račun s gradskom administracijom povezanih udruga. – Eto kako se troši proračunski novac- zaključuje.

Objasnila je kako se projekti financiraju iz proračuna te da priljev novca u proračun dolazi dijelom direktno od poreza kojeg plaćaju građani, a dijelom od komunalnih naknada, no naglašava da veći dio proračunskih priljeva dolazi od zaduženja.

Gradska uprava mogla bi napraviti problem s cijenama nekretnina u Zagrebu

Na pitanje je li se novim prostornim planom kojim se planira prepoloviti gradnja u Zagrebu u biti smanjuje i prihod od komunalnih naknada, Dina Vasić odgovara da ne samo da gradska uprava ovim prijedlogom GUP-a nije predvidjela širenje grada i moguće proračunske prihode od eventualnog širenja već da ovaj prijedlog GUP-a ne predviđa ni rješavanje stambenog pitanja mladih.

Smatra kako se ograničavanjem gradnje, pogotovo u dijelovima Zagreba u kojima bi se grad trebao širiti, u kojima se tek trebaju formirati novi kvartovi, radi dodatni pritisak na postojeće tržište nekretnina

–  Zbog toga će se cijene stambenih kvadrata zadržati na istoj razini ili biti još više, jer će ponuda i potražnja biti u disbalansu. Dakle, bit će prevelika potražnja za stanovima, a premala ponuda, a zbog toga će tržište reagirati tako da će cijene rasti, a to onda je u totalnoj koliziji sa svime onime što je Tomaševićeva administracija govori o priuštivom stanovanju- objašnjava zastupnica.

Dodala je da je brine i jedna druga stvar, a to je da bi Grad Zagreb mogao, zbog Tomaševićeve politike i ideje o priuštivom stanovanju ući na tržišnu utakmicu gradnjom stanova, što, po njenom mišljenju, nikako ne bi smio napraviti.

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Smatra da grad mora naći organizirati mehanizme kojima može napraviti politike priuštivog stanovanja, ali dodaje da iz Gradske uprave govore o direktnoj gradnji stanova koju će oni prodavati.

– To je onda direktni ulazak u tržišnu utakmicu. Gradska uprava bi time mogla napraviti problem s cijenama na tržištu nekretnina, pa čak i biti tužena zbog ulaska na tržišnu utakmicu, to ćemo tek vidjeti. Ali oni pričaju o nečem što uopće nije ni predviđeno GUP-om- naglašava Vasić.

Gradska uprava ne gleda širu sliku 

Dotaknula se i kako kaže, “gomile gradskih zemljišta” koja su uknjižena na grad i koja su trebala biti dana u gospodarske svrhe poput zemljišta stare Zagrepčanke na kojem Tomašević obećava da će graditi socijalne stanove.

– Što su zapravo time napravili? Praktički u centru grada, gradska uprava namjerava graditi socijalne stanove, pri čemu privatni investitor, koji plaća iznimno visoku komunalnu naknadu, od koje se puni gradski proračun i financiraju projekti, više sigurno neće htjeti graditi nigdje u centru zato što mu grad ruši cijenu nekretnine. Što je izgleda intencija ove gradske uprave- kaže zastupnica

Dodaje da se takvim politikama zapravo smanjuje konkurentnost i priljev novih investicija pri čemu će pasti i priljev od komunalnih naknada u gradski proračun.

– Oni jednostavno ne sagledavaju širu sliku, a to vrlo često rade, donose ad hoc rješenja – kaže Dina Vasić.

Holding bi mogao imati velikih problema s likvidnošću

Neke od točaka na posljednjoj Skupštini bile su i izvješće o poslovanju Zagrebačkog Holdinga i ZET-a za 2024. godinu.

Gradska zastupnica upozorila je da Zagrebački Holding zapravo ne bi trebao djelovati kao klasična tržišna tvrtka i da on nikad nije ustrojen kao pravo Holding poduzeće kao što je to trebalo po primjeru Holdinga iz Beča.

Marko Prpić/PIXSELL

Dodala je kako Holding ima jedan “fenomenalan ulaz žive love, gotovine”, od Grada Zagreba s kojom se prikazuje navodna poslovna uspješnost.

– Čisto primjera radi, Holding cijelo vrijeme prodaje natrag gradu Zagrebu zemljišta, pri čemu milijuni mjesečno izlaze iz gradskog proračuna i ulaze u Holding da bi se prikazala kvazi uspješnost Holdinga – kaže gradska zastupnica. Također pribojava se da će Holding imati velikih problema s likvidnošću pogotovo nakon što se počnu usvajati tužbe za protuzakonito dane otkaze.

– Jer ako svi zaposlenici koji su dobili otkaze u Holdingu u mandatu Tomislava Tomaševića na isti dan dođu na banku sa sudskim presudama kao ovršnim ispravama, Holding odlazi u default – tvrdi zastupnica.

Javni prijevoz bi trebao biti besplatan

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Što se tiče ZET-a gradska zastupnica tvrdi da zagrebački javni prijevoznik treba ići u nenaplatu karata.

– Radila sam procjenu, a to sam već predložila gradonačelniku Tomašević i direktoru ZET-a, da gradski prijevoz bude besplatan zato što su trenutni troškovi održavanja aparata za poništavanje karata te samo printanje karata i kontrola naplate veći od cijelog prihoda od prodaje karata– tvrdi Dina Vasić i dodaje da bi ZET preživio i bez prodaje karata s obzirom na to da ionako živi od subvencija.

– Dakle javni prijevoz bi trebao biti besplatan i to nije nikakva populistička priča, nego je to čista zdravorazumski ekonomska priča- zaključuje Dina Vasić.

Grad Zagreb
Intervju
Politika