Interes za Hrvatsku raste, ali gosti će stizati u zadnji čas

Ključna brojka pada, novozaraženih je svaki dan sve manje i uskoro bi se Hrvatska s tamnocrvenih, crvenih i žutih lista mogla početi seliti i na zelene
Murter: Plaža Slanica puna je kupača kao u jeku sezone na kakvu smo navikli Duško Jaramaz/PIXSELL

Mnogim turističkim domaćinima broj rezervacija za ovo ljeto i dalje je minimalan, neki privatni iznajmljivači žale se čak da još nemaju ni jednu, ali to je, s obzirom na epidemiološku situaciju i kod nas i u Europi, bio i očekivani svibanjski scenarij.

S rezervacijom ljetovanja i dalje malo tko žuri. Štoviše, u drugoj pandemijskoj godini zaredom one bi mogle stizati i ekstremno kasno. Lani su se mnogi najavljivali tjedan dana prije odmora, a sada će, pokazuju neke analize, domaćini biti suočeni s rezervacijama i samo dva-tri dana prije dolaska. No, najvažnije je da gosti na kraju dođu, a oko toga, kako se čini, nema previše dilema. Ključna brojka pada, novozaraženih je svaki dan sve manje i uskoro bi se Hrvatska s tamnocrvenih, crvenih i žutih lista mogla početi seliti i na zelene.

U Velikoj Britaniji se to u ponedjeljak, kad je stupio na snagu novi režim putovanja u inozemstvo, još nije dogodilo. Hrvatska je s drugim mediteranskim zemljama ostala na žutoj listi, pa Britanci nakon povratka trebaju u karantenu i barem dva negativna testa.

Ni u Njemačkoj, koja nam daje najviše gostiju, Hrvatska još nije ušla u zeleno. Naša je zemlja trenutačno “visokorizična”, ali otprije deset dana Nijemci se vraćaju s odmora kod nas bez karantene ako imaju potvrdu da su ili cijepljeni ili da su preboljeli COVID-19. Ako se, pak, nastavi sadašnja dinamika smanjenja broja novih infekcija, Hrvatska bi se iz visokorizične zone u rizičnu mogla preseliti do kraja ovog mjeseca.

Sličan scenarij vrijedi i za Austriju, gdje je Hrvatska na listi visokorizičnih do 31. svibnja. Jadranski domaćini mogu računati i na Slovence ako korona-brojke nastave padati. Ublažavanje režima putovanja prema Hrvatskoj očekuje se i u Češkoj, gdje je Hrvatska trenutačno u tamnocrvenoj zoni pa povratnici moraju u karantenu.

Domaćini u Hrvatskoj mogu računati i s gostima iz Poljske, čiji državljani na povratku iz Hrvatske ne moraju u karantenu ako su cijepljeni ili imaju negativan test. Gosti iz susjedne Mađarske također najavljuju dolazak. Na odmoru bi ih, kako se čini, moglo biti više jedino na Balatonu, donosi Večernji list.

Hrvatska
Izbor urednika