Hrvatski matematičar dobio prestižnu nagradu u SAD-u

Zlatko Drmač nagrađen je za doprinos algoritmima s visokom relativnom točnošću u numeričkoj linearnoj algebri, redukciji modela i identifikaciji sustava

Sandra Šimunović/PIXSELL

Hrvatski matematičar Zlatko Drmač dobitnik je nagrade SIAM Fellows program za 2022. godinu koju dodjeljuje američki Society for Industrial and Applied Mathematics (SIAM), piše Jutarnji list.

Drmač je nagrađen za doprinos algoritmima s visokom relativnom točnošću u numeričkoj linearnoj algebri, redukciji modela i identifikaciji sustava.

– Znanstvenicima je najveće priznanje kada dođe od kolega iz struke. SIAM je vjerojatno najutjecajnija strukovna organizacija u području primijenjene matematike i SIAM Fellows program svake godine dodijeli dvadesetak nagrada iz svih područja primijenjene matematike. Znao sam da sam nominiran ali vijest o priznanju je bila iznenađenje i trenutak zadovoljstva nakon puno godina rada. Od hrvatskih znanstvenika to priznanje su dobili prof. Sunčica Čanić (UC Berkley) i prof. Igor Mezić (UC Santa Barbara), rekao je Zlatko Drmač, redoviti profesor u trajnom zvanju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

On je karijeru počeo u Ini, ali je prevagnula želja za znanstvenim bavljenjem prirodoslovnom matematikom. Nakon magisterija na PMF-u doktorirao je u Njemačkoj i karijeru nastavio u SAD. Po povratku u Zagreb nastavio je raditi na PMF-u uz povremene boravke u SAD-u kao gostujući profesor.

S prof. Krešimirom Veselićem s njemačkog Sveučilišta Hagen 2009. dobio je nagradu SIAM SIAG-LA za najbolji rad iz područja numeričke linearne algebre, piše novinarka Jutarnjeg lista Tanja Rudež.