Hoće li se (i kada) graditi stočarski centar u Dubravi?

O gradnji Regionalnog centra za razvoj stočarstva u Dubravi konkretno se progovorilo javno na skupštini Saveza uzgajivača simentalca Zagrebačke županije, održanoj u Vrbovcu prije točno tri godine

O gradnji Regionalnog centra za razvoj stočarstva u Dubravi konkretno se progovorilo javno na skupštini Saveza uzgajivača simentalca Zagrebačke županije, održanoj u Vrbovcu prije točno tri godine. Uzgajivači su tada iz prve ruke čuli kako kreće projekt izgradnje ovoga centra i to od županijskog pročelnika za poljoprivredu mr. Josipa Kraljičkovića. Kako je tada kazao, realizacija ove važne ideje i projekta je neupitna nakon višekratnih razgovora o njoj u Ministarstvu poljoprivrede. Informacija je istinski obradovala sve stočare, koji su godinama slične projekte mogli samo gledati u Austriji, Bavarskoj ili Sloveniji.

U razvoju ove ideje otišlo se i korak dalje. Pred sam konac prošle godine Zagrebačka je županija, zajedno s Agronomskim fakultetom, izradila studiju, pod nazivom „Razvojni plan za osnivanje regionalnog centra za razvoj stočarstva Dubrava“. Autor studije je prof.dr. Damir Kovačić s Agronomskog fakulteta, s koordinator mr. Josip Kraljičković.

Inače, Savez uzgajivača simentalca Zagrebačke županije i Grada Zagreba u Dubravi je već vlasnik parcele, na kojoj se može graditi budući regionalni centar, koji bi sadržavao polivalentnu dvoranu, parkiralište, potrebnu infrastrukturu za aukcije, prodaju, otkup i sabiranje stoke te njenu pripremu za tržište. Njegovom izgradnjom osigurava se još snažniji uzgojno-selekcijski rad, uzgajivački će biti dodatno organiziraniji, otvorit će se nove mogućnosti za plasman hrvatske marke stoke i rasplodnog materijala te mesa s hrvatskih pašnjaka i iz eko-uzgoja. Budući Regionalni centar pokrivao bi grad Zagreb, te još osam županije, dakle područje Zapadne Hrvatske, na kojem djeluje 15 uzgojnih udruženja s oko 50.000 uzgajivača.

Procijenjena vrijednost ovoga projekta kreće se oko 38,6 milijuna kuna, koja se planiraju osigurati od svih partnera: općina Dubrava, Zagrebačka županija, Ministarstva, te posebno, europskih fondova.

Kako autori navode, cilj studije je razraditi projektnu ideju za osnivanje ovakvog Centra do razine poslovnog modela. Idući korak – sugerira se nadalje – je izrada idejnog i glavnog građevinskog projekta te investicijske studije koja će dati podlogu za donošenje konačne odluke o izgradnji ovakvog Centra.