GASTRO: Ako je petak posni dan, savijača je neizbježna!

Bez obzira na gastro mitove, kod savijača tajna okusa nije u tijestu, već uvijek u nadjevu

Tijesto naše svagdašnje

Vučeno tijesto je jedan od mitova svakodnevne gastronomije. Najčešće neopravdano se tvrdi kako je tajna dobra bureka ili savijače ili pak štrudla u finoj jufki aka, književno rečeno, dobrom vučenom tijestu koje, navodno, treba biti tanko kao novinski papir da bi bilo ukusno. No, kad pogledamo njegove sastojke – glatko brašno, ulje voda i sol, uviđamo da tu nema previše izazova glede okusa. Tom logikom ide i zaključak da je svako tijesto, pa i ono kupovno, na placu, popularne kore u tri debljine (tanka, srednja i debela), bez obzira na inačicu s jajima ili bez, u stvari, dobro, pa čak i ono industrijsko. Naime, tajna je uvijek u nadjevu. Jer, tijesto je samo podloga, dok nadjev koji uvijek treba biti obilan i od kvalitetnih namirnica daje šmek ovom jelu.

Sastojci za pripravu: 6 kora za savijaču, 200 g mljevenog maka, 50 g grožđica, 2 dcl mlijeka, 0,50 kg kiselih jabuka, 100 g oraha, 150 g šećera, 400 g svježeg sira, 1 limun, 1 štapić vanilije i 150 g maslaca.

Kako pripremiti?

1. Mlijeko, kojem je dodana vanilija, pustiti da provrije i preliti po maku kojem su dodane grožđice i 50 g šećera;

2. Promiješati i pustiti da se ohladi;

3. Svježi sir promiješati i dodati 50 g šećera, dodati naribanu koricu i sok jednog limuna;

4. Jabuke oguliti, naribati i pomiješati s 50 g šećera;

5. Kore za savijaču premazati rastopljenim maslacem i spojiti po dvije za jednu savijaču;

6. Naizmjence stavljati nadjev – najprije jabuke posipane orasima, zatim sir i na kraju mak

7. Nemojte nadijevati od ruba, tako da možete presaviti s jedne strane po jabukama, a s druge po maku.

8. Peći oko 35 minuta na 180 stupnjeva. Smjesa je dovoljna za tri savijače.

Opisali smo pripravu slatke inačice, temeljene na siru, u slanoj varijanti izbacite mak, jabuke i grožđice i dodatno posolite, a za puniji okus u smjesu možete ubaciti jedno kiselo vrhnje (2 dcl). Također, možete napraviti i slanu inačicu samo umjesto sira i voća dodajete mljeveno meso prethodno pečeno na ulju s dodatkom crvenog luka. Slana inačica voli blitvu ili špinat, uz mladi sir, a umjesto mlijeka možete upotrijebiti jogurt.