FOTO: U Ivanić-Gradu otvoren Mjesec hrvatske knjige

Mjesec hrvatske knjige nacionalna je manifestacija posvećena prije svega knjizi, ali i knjižnicama, koja se 26. godinu za redom održava od 15. listopada do 15. studenog. U godini obilježavanja 50. obljetnice Dana planeta Zemlje, Mjesec hrvatske knjige 2020. posvećen je planetu Zemlji. Uz temu planeta Zemlje i moto "Razlistaj se!" velik broj programa posvećen je ekološkim, "zelenim" temama

Mjesec hrvatske knjige, koji pod motom “Razlistaj se!” ove godine usprkos epidemiji do 15. studenog donosi oko 1700 knjižničnih programa posvećenih planetu Zemlji, otvoren je u Ivanić-Gradu uz poruke o društvenoj vrijednosti razvijanja kulture čitanja.

Na početku nacionalne manifestacije posvećene knjizi i knjižnicama u novoobnovljenoj Gradskoj knjižnici Ivanić-Grad okupljene je pozdravio državni tajnik ministarstva kulture i medija Ivica Poljičak.

Mjesec hrvatske knjige jedna je od najvažnijih književnih manifestacija u Hrvatskoj koja u fokus dovodi književnost i čitanje. Poseban je naglasak manifestacije na knjižnice kao posrednika između knjige i njezinih čitatelja, jer upravo su knjižničari ključna karika u pronalasku prave knjige za svakoga čitatelja, a s ciljem poticanja svijesti o važnosti knjige i čitanja za naš osobni, ali i cjelokupni društveni razvoj. Upravo iz tog razloga, svečanost otvorenja Mjeseca hrvatske knjige već se tradicionalno održava u obnovljenim, preuređenim ili novootvorenim knjižnicama, kako bi se time i na simboličan način ukazalo na potrebu za promicanjem kulture čitanja, ali i na potrebu za jačanjem mreže narodnih knjižnica kao jednog od najbolje funkcionirajućih kulturnih sustava u RH.

Ove godine, svečano otvorenje upriličeno je u proširenim i novouređenim prostorima Gradske knjižnice u Ivanić-Gradu, koji su dovršeni i pušteni u uporabu prije svega nekoliko mjeseci. Ministarstvo kulture i medija projekt dogradnje i obnove pratilo je tijekom njegove cjelokupne realizacije.

-Svake godine druga knjižnica ima čast biti domaćin otvorenja. Budući da se radi o jednoj nacionalnoj manifestaciji velika je čast i zadovoljstvo, jer cjelokupan je fokus usmjeren na knjižnicu koja je domaćin. Kako smo obnovili knjižnicu i prikazali je u jednom novom svjetlu, pripala nas je ta čast. Ovo je između ostaloga i potvrda dobroga rada- istaknula je ravnateljica Gradske knjižnice Ivanić-Grad Senka Kušar Bisić, otkrivši što sve pripremaju tijekom narednih mjesec dana.

-S obzirom na novonastalu situaciju moramo biti oprezni, no planiramo razne programe i predstavljanja koja već tradicionalno imamo. Sutra započinjemo sa zanimljivom radionicom o izradi biljnih terarija- kazala je ravnateljica.

Otvorenju manifestacije nazočio je i gradonačelnik Javor Bojan Leš.

-Drago mi je što je prepoznat jedan veliki trud koji se ulaže u razvoj knjižničarstva, jer Grad značajna sredstva ulaže u razvoj kulture. Pozivam sve naše sugrađane da dođu do Knjižnice i čitaju knjige. U ovo današnje vrijeme ljudima je barem kroz knjige omogućeno da maštom putuju kroz svijet- rekao je gradonačelnik Leš.

Zatvaranje Mjeseca hrvatske knjige planirano je za 13. studenog u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a o epidemiološkim će prilikama ovisiti na koji će se način odviti.