Fakulteti uvode ocjene od A do F

Poznata europska praksa trebala bi se ujednačeno uvesti na naša sveučilišta
knjige škola

Prema prijedlogu Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, sadašnji brojčani sustav studijskih ocjena nadopunit će se slovima, piše Jutarnji list.

Poznata europska praksa tako bi se napokon trebala ujednačeno uvesti na naša sveučilišta, odnosno fakultete. Pojedini fakulteti u Hrvatskoj već godinama uz brojčane ocjene navode i slovne. Pritom im dodaju i postotak usvojenosti znanja, primjerice, ocjena dovoljan (2) ili u slovnoj varijanti D znači da je student usvojio 50 do 59,9 posto znanja.

Prijedlog Zakona predviđa da brojčana ocjena pet (izvrstan) odgovara slovnoj ocjeni A. Četvorka (vrlo dobar) bit će istovjetna slovnoj ocjeni B, trojka (dobar) u slovnom će izrazu biti C, a dvojka (dovoljan) D. Slovo E se preskače, pa se uz ocjenu nedovoljan dopisuje slovna ocjena F.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja naglašavaju kako uvođenje slovnih ocjena ne znači ukidanje brojčanih, koje su tradicija u hrvatskom sustavu visokog obrazovanja. Navedenom promjenom, odnosno dodatkom u ocjenjivanju i provjeri ishoda učenja stečenih kroz studij, primjenjuju se načela Europskog prostora visokog obrazovanja te se stvaraju bolji uvjeti za mobilnost studenata, odnosno međunarodnu razmjenu studenata na hrvatskim visokim učilištima, obrazlažu u Ministarstvu.

Studentima se ništa neće mijenjati u postupku i načinu ocjenjivanja, nego će se kod izdavanja prijepisa ocjena, kao i kod izdavanja dopunske isprave o studiju (Diploma supplement) svim studentima uz brojčanu ocjenu naznačiti i ona slovna. Promjena se uvodi prvenstveno radi usklađivanja jer je, napominju u Ministarstvu, postojeći sustav isključivo brojčanih ocjena kod provjere ishoda učenja na ispitima otežavao mobilnost studenata.

– Kod studijskih boravaka hrvatskih studenata na inozemnim visokim učilištima, kao i kod boravaka stranih studenata na hrvatskim visokim učilištima, bilo je otežano i gotovo nemoguće pretvaranje ocjena iz brojčanih u slovne i obratno, tvrde u Ministarstvu.

Studentu koji je, primjerice, sada na trećoj godini studija neće se ništa mijenjati, nego će se slovna ocjena dodati kod izdavanja uvjerenja o prijepisu ocjena, kao i kod izdavanja dopunske isprave o studiju.

U Ministarstvu ne očekuju donošenje novog Zakona prije 1. listopada, odnosno do početka nove akademske godine, piše novinarka Jutarnjeg lista Mirela Lilek.

Hrvatska
Izbor urednika