DVD Vrbovec dogodine slavi 140 godina

Bogat program proslave rijetkog jubileja nesumnjivo će upotpuniti i prigodna izložba opreme i vatrogasnih predmeta iz prošlosti
dvd vrb jub

Vrbovečki vatrogasci spremaju se za veliku proslavu iduće godine – proslavu 140. rođendana društva.

Bogat program proslave rijetkog jubileja nesumnjivo će upotpuniti i prigodna izložba opreme i vatrogasnih predmeta iz prošlosti, a među njima posebno mjesto zauzima jedan od najstarijih eksponata – konjska vatrogasna pumpa iz 1906. godine. Nažalost, osim usmene predaje, ne zna se tko ju je napravio. Ali, prema riječima već pokojnog bivšeg predsjednika Društva Rude Benčeka, to je bio ondašnji vrbovečki kovač Papa – kaže nam aktualni predsjednik DVD-a Vrbovec Marijan Krznar.

-Ovu su pumpu trebala opsluživati četiri prava muža, plus ljudi koji su bili na cijevima. Mi smo ju temeljito obnovili, do svakog najsitnijeg dijela. Dali smo izraditi nove drvene kotače, metalne dijelove smo pjeskarili, a onda i sve nanovo prelakirali, pa danas kola izgledaju kao nova. Cijeli posao trajao je od veljače i sada je napokon gotov- ponosan je Krznar.

Kaže kako uređuju i vatrogasno spremište, te prednji dio fasade svog doma, a namjeravaju podići i staklenu nadstrešnicu za ova kola, kako bi svim prolaznicima bila na oku.

Događanja
Grad
Hrvatska
Izbor urednika
Vrbovec
Zagrebačka županija