Zaboravljena zagrebačka kuhinja

Kad ste posljednji put jeli žgance? Donosimo recept

Žganci su jedno od najpoznatijih i najstarijih jela u narodnoj kuhinji Slovenije, Hrvatske (posebno u Gorskom kotaru, Lici i Zagorju) i dijelovima Bosne. Jednostavni su, ali hranjivi i izuzetno prilagodljivi jelima uz koja se poslužuju
Semeljci: Manifestacija  �to su jeli na�i stari za Uskrs – mrs i nemrs Dubravka Petric/PIXSELL

Priprema žganaca razlikuje se od kraja do kraja – mogu se raditi od kukuruznog, pšeničnog ili heljdinog brašna. Kukuruzni žganci su najrasprostranjeniji i najčešći. Ranije su se smatrali “seljačkom hranom”, jer su bili jeftini, zasitni i jednostavni za pripremu. Danas su postali simbol domaće, tradicionalne kuhinje i često se služe kao prilog uz kiselo mlijeko, variva, gulaše ili pečeno meso.

Iako je recept jednostavan, pravi žganci zahtijevaju dobru tehniku miješanja i osjećaj za gustoću. Prava je vrijednost žganaca u njihovoj rustikalnosti i povezanosti s narodom i tradicijom.

Recept za kukuruzne žgance

Sastojci:

250 g kukuruznog brašna (krupnije mljevenog)
1 kašičica soli
750 ml vode
kašika ulja ili komadić maslaca (opcionalno)

Dubravka Petric/PIXSELL

Priprema

U velikom loncu zakuhaj vodu sa solju. Kad voda zavrije, polako dodaj kukuruzno brašno u sredinu lonca – nemoj odmah miješati, već pusti da se na sredini formira “kupa” od brašna. Smanji vatru i kuhaj tako poklopljeno oko 15–20 minuta. Nakon toga uzmi kuhaču s drvenim ili metalnim vrhom (ili kuhinjsku žlicu) i počni energično miješati dok se ne razbiju grudice i masa ne postane gusta i ujednačena.

Kada postane kompaktno i više se ne lijepi za kuhaču, žganci su gotovi. Po želji, možeš dodati malo maslaca ili ulja, ili ih preliti s čvarcima, sirom, mlijekom ili jogurtom. Kad su žganci gotovi, ostavi ih poklopljene još 2–3 minute da “odmore”.

Po želji, dodaj žličicu maslaca i promiješaj da se otopi. Žganci se mogu i lagano zapeći na tavi s malo ulja ili čvarcima za dodatnu hrskavost.

Žganci se tradicionalno poslužuju s kiselim mlijekom ili jogurtom, domaćim vrhnjem ili svježim sirom, čvarcima, preprženim lukom ili slaninom, kao prilog uz gulaš, varivo od kelja, grah, mladi kupus ili pečenje.

Ekstra savjeti

Koristi krupno mljeveno kukuruzno brašno – sitnije daje previše kašastu strukturu. Ako voliš hrskavu koricu, možeš nakon kuhanja žgance prebaciti u tavu i zapeći na malo maslaca.

Ostaci žganaca mogu se idući dan narezati na ploške i prepeći u tavi – izvrstan doručak uz jaje ili sir!

Aktualno
Gastro
Grad Zagreb
Središnja Hrvatska