GRADSKA SKUPŠTINA

Dobrović prozvao Tomaševića zbog liberalizacije izgradnje baznih stanica u Zagrebu

Zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Slaven Dobrović na aktualnom satu današnje Sjednice skupštine gradonačelnika Tomislava Tomaševića upitao je zašto je po novom prijedlogu izmjena GUP-a u kojem se potpuno deregulirao izgradnju baznih stanica.
Zagreb: Slaven Dobrović i Igor Peternel održali konferenciju za medije Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

– Objasnite nam motivaciju za izmjenu članka 44 GUP-a u kojem se potpuno deregulira izgradnja baznih stanica. Podsjetit ću da je taj članak izmijenjen 2014. na pritisak mnogih koji su bili zabrinuti. Znamo da to nije neopasno, pogotovo u gustoj gradskoj sredini – tražio je objašnjenje od gradonačelnika Tomaševića Slaven Dobrović.

2014. građani su spriječili postavljanje baznih stanica uz škole, vrtiće…

Podsjetimo, na inicijativu više tisuća građana izmjenama Generalnog urbanističkog plana 2014. godine onemogućeno postavljanje baznih stanica teleoperatera uz škole, vrtiće, po krovovima obiteljskih kuća, u neposrednoj blizini stambenih prostora te su snižene granice dopuštenog zračenja. Gradska skupština Grada Zagreba je člankom 44. GUP-a regulirala način postavljanja baznih stanica. Između ostalog, propisano je da antenski stupovi moraju biti barem 12 metara viši od svih zgrada u krugu 100 metara i da granice dopuštenog zračenja budu kao, primjerice, u Švicarskoj. HAKOM se suglasio s tim.

– Trenutno je završila 2. javna rasprava o izmjenama GUP-a. HAKOM i Ministarstvo prometa su dali negativno mišljenje na GUP, a moramo imati pozitivna mišljenja – objasnio je Tomašević

– To je manipulacija, HAKOM je 2014. dao pozitivno mišljenje – dodao je Dobrović.

– Ne govorite činjenice. U GUP-u Beča ni Brisela nema definirane jakosti elektromagnetskog zračenja. Jakost elektromagnetskog zračenja je definirana u zakonu, a ne u GUP-u. HAKOM nam je dao negativno mišljenje. To su jedine činjenice – rekao je gradonačelnik.

Tomašević samoinicijativno ukida pravilo

No, nedavno je na istu promjenu u GUP-u nedavno je upozorio i Davor Bernardić.

Podsjetio je da su operateri pokušali na Visokom upravnom sudu RH osporiti čl. 44 zagrebačkog GUP-a, ali su izgubili spor.

– Sud je potvrdio zakonitost tog članka i pravo Grada Zagreba, da u skladu s ovlaštenjima iz čl. 129 Ustava RH samostalno obavlja poslove prostornog planiranja i određivanje kriterija za postavljanje baznih stanica čija je svrha zaštita stanovništva, poglavito djece i ranjivih skupina. I sada, nakon ove za Zagreb važne presude Visokog upravnog suda, Tomašević samoinicijativno ukida pravilo da antenski stupovi moraju biti barem 12 metara viši od svih zgrada u krugu 100 metar i omogućuje da se višestruko podigne izloženost zračenju stanovnika koji žive i rade u blizini baznih stanica. Nameće se pitanje kakav pritisak su operateri vršili i koliko košta zdravlje građana – zapitao se Bernardić.

Bernardić kaže da teleoperateri, nažalost, u praksi nisu poštovali GUP Zagreba

Koliko košta zdravlje građana

– Veliki broj novih baznih stanica rade bez uporabne dozvole. Nadležne institucije, Državni inspektorat prije svega, ne reagiraju. Sada će sve bazne stanice postavljene protivno GUP-u naglo postati legalne i građani više ništa neće moći učiniti. Pitam gradonačelnika jesu li operateri vršili pritisak na Grad i koliko košta zdravlje građana, rekao je Bernardić.

Na javnoj raspravi i GUP-u dobio je odgovor.

– Mi nismo dobili zahtjev teleoperatera, dobili smo primjedbu na izmjene GUP-a od nacionalnog regulatora i primjedbu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, te nam je HAKOM dao negativno mišljenje, a mi ne možemo ići s planom dalje s negativnim mišljenjem. No, nismo nakon toga išli olako s time, kontaktirali smo direktno Beč i Bruxelles i pitali kakve odredbe imaju u svojim prostornim planovima, a pitali smo i Ljubljanu i nitko od njih u svojim prostornim planovima ne propisuje jakost elektro magnetskog zračenja, jer u EU postoji zakon o zaštiti od takvog zračenja i kod nas zakon Ministarstva zdravstva koji propisuje granične vrijednosti za prostore stanovanja, škole, turizam… – odgovorio je Nikša Božić, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje grada Zagreba.

Aktualno
Grad Zagreb