GASTRO: Krautfleckerl, purgerske flekice, ili krpice sa zeljem. Jednostavno, a tako dobro!

2021-03-03-gastro-krpice-zelje

Krautfleckerl jelo su austrijske, češke i, naravno, hrvatske kuhinje, a nisu mrski ni narodim cijele Europe. Vole ih i Kinezi i ostali azijski narodi, ali za naš ukus, sve upropaste u njihovim kuhinjama sveprisutnim soja umakom.

Fleckerl je tradicionalna vrsta tjestenine, posebno osmišljena za sljubljivanje s kupusom. Jelo je krajnje jednostavno, ali zato i genijalno: prvo se luk lagano prži i karamelizira šećer, a zatim se doda lisnati bijeli kupus i začini solju, paprom i kimom i eventualno octom, prelije praznim temeljcem, ili bistrom juhom, vodom ili bijelim vinom i kuha na pari. Krpice sa zeljem mogu biti samostalno jelo, ali su sjajne i kao prilog mesu, osobito kobasicama. Kod pripreme ovog jela nikad ne zaboravite da u ovoj kombinaciji trpi nevjerojatno puno papra, ali valja biti oprezan. Jer, sino mljeveni papar u prahu, osobito crni može upropastiti dojam, dok je najbolji onaj krupnomljeveni, izravno iz mlinca.

Dok smo bili mala metropola na rubu velikog Austrougarskog carstva, Purgeri su brzo prigrlili popularne Krautfleckerl, davši im svoj naziv – flekice.

Sastojci:

400 g tijesta (krpice)
500 g svježeg zelenog kupusa
1 glavica crvenog luka
2 žlice svinjske masti
1,5 dl povrtnog temeljca
1 žličica šećera
sol, papar

 

Način priprave:

Luk sitno nasjeckati i pržiti na masti do zlatnožute boje. Posipati šećerom pa pustiti da se karamelizira. Dodati svježi kupus narezan na rezance te i njega malo popržiti. Podliti povrtnim temeljcem, začiniti solju i paprom pa poklopiti i pirjati 20 minuta. Za to vrijeme, u vreloj vodi kuhati krpice od tijesta 4 minute. Kuhane krpice procijediti, pomiješati sa pripremljenim kupusom i malo ostaviti da se začini prožmu.

Gastro
Hrvatska