GASTRO: Petak je dan za ribu – oslić na maslacu s povrćem
Riblje meso je samo po sebi suho, osobito one kvalitetnije, oborene bijele ribe. Zato je kulinarija često i umijeće izmišljanja različitih umaka za preljevanje ribe nakon obrade, prije konzumacije. Puristički gastronomski gledano, to i nije najbolje, ali što je tu je. Ljuti tako to jednostavno vole, a nije dalo od istine da se često jačim umacima prekriva izvorni ukus ribljeg mesa (čest je umak od maslinova ulja sa bijelim lukom i peršinom, prejako), čime se narušava izvornost okusa prvobitne namirnice.
Rible filete možete pripremati odvojeno ili uz dosta pažnje na slabijoj vatri zajedno s povrćem.
Uz ovo jelo super ide blitva s krumpirom ili miješano povrće, a kao alternativu umaka predlažemo umnal od maslinova ulja sa začinskim travama, s dodatkom maslaca. Jednostavno nema šanse da meso bude suho.
Sastojci: |
|
---|---|
4 filea | oslića |
1 kom | limun |
2 žlica | mješavine začina |
150 g | graška |
2 kom | mrkve |
2 kom | crvenog luka |
Umak: | |
5 žlica | majoneze |
1 čaša | jogurt |
1 | jaje |
2 | kisela krastavca |
3 žlice | kečapa od rajčice |
1 žlica | suhih začina |
1 žlica | kapara |
sol, papar |
Način priprave:
Nasjeckani luk popržiti na ulju. Dodati oguljene i na kocke narezane rajčice, tikvice, mrkvu i grašak. Uliti 1 dcl vode i začiniti. Ostaviti da proključa pa nastaviti kuhati na srednjoj vatri otklopljeno, otprilike 15 minuta. Kad povrće postane mekano, složiti na njega začinjene filete oslića te nastaviti s kuhanjem još desetak minuta. Poslužiti toplo, a na file do je sve vruće postavite komadić maslaca i putite da toplina otopi.